Logo Serwisu Media Nauka

Czakuela
(Sauromalus ater)

Czakuela (Sauromalus ater) to gatunek amerykańskiego gada z rodziny legwanów. Ciało jest szarobrunatne, spłaszczone grzbietowo-brzusznie.

Czakuela (Sauromalus ater)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Czakuela (Sauromalus ater)
Synonimy
Sauromalus obesus Baird, 1858
Nazwy obce
angielska: Common Chuckwalla, Northern Chuckwalla
niemiecka: Chuckwalla
czeska: Čukvala
francuska: Chuckwalla
hiszpańska: Chuckwalla norteña
Pierwsze opisanie gatunku
Duméril, 1856
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czakuela - mapa występowania na świecie
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Legwany (Iguanidae)

Występowanie i środowisko

Jaszczurka ta występuje na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych w Ameryce Północnej. Zamieszkuje skaliste pustynie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi lądowy tryb życia. Noce oraz chłodniejsze okresy za dnia spędza w skalnych szczelinach. W obliczu zagrożenia chowa się w skalnych szczelinach, rozdyma skórne fałdy, dzięki czemu jest zaklinowana.

Pożywienie

To gad roślinożerny. Zjada sukulenty.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-01-02, GAT-4347








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.