
Czernidłak pospolity
Czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych.
Występowanie i środowisko PL
Grzyb spotykany na łąkach, pod owocowymi drzewami w ogrodach, w lasach zwykle przy leśnych drogach.
Owocniki pojawiają się od maja do czerwca i od września do listopada ponownie.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-6 cm średnicy. Trzon ma 6-15 cm wysokości.
Kapelusz szarobiały lub brązowawy, z łuskami, które łatwo schodzą z kapelusza. Młode owocniki jajowate, później dzwonkowate lub parasolowate z pofałdowanym skrajem.
Blaszki gęsto upakowane, najpierw białe, potem brązowe i czarne, wybrzuszone.
Miąższ jest biały.
Trzon cylindryczny, biały.
Rozmnażanie
Zarodniki czarne.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Niektóre źródła kwalifikują ten gatunek jako jadalny. Jednak z uwagi na zawartość kopryny, grzyb ten może powodować silne zatrucia. Zaś w połączeniu z nawet niewielką ilością alkoholu powoduje bardzo poważne zatrucia i problemy zdrowotne. Ponadto w ogóle nie nadają się do spożycia owocniki o otwartych kapeluszach.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638978 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres występowania owocnika czernidłaka pospolitego.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste



gatunek niejadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003