
Czernidłak kołpakowaty
Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) to gatunek jadalnego (tylko młode osobniki) grzyba z rodziny pieczarkowatych. Najpierw biały, później czerniejący. Grzyb nie wyróżnia się zasadniczo smakiem ani zapachem. Bardzo szybko się rozpada w atramentową maź.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i iglastych, najczęściej przy leśnych duktach. Spotykany także na łąkach, w ogrodach, przy drogach.
Owocniki pojawiają się od maja do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-12 cm średnicy i 3-6 cm wysokości. Grzyb ma 6-18 cm wysokości.
Kapelusz biały z odstającymi łuskami, brązowiejącymi z wiekiem. Młody jajowaty, potem cylindryczny i walcowaty. Brzeg przylega do trzonu. W końcu otwiera się dzwonkowato.
Blaszki są najpierw białe, potem różowe, na końcu czarne, zlewające się na starość.
Miąższ jest biały lub różowy u starszych osobników.
Trzon cylindryczny, rurkowaty, krótko z wąskim, ruchomym pierścieniem.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Jadalne są tylko młode osobniki z białymi blaszkami.
Najczęściej pojawiają się zbiorowo. Rosną szybko. Cała rodzinka może pojawić się w ciągu zaledwie jednej nocy.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638977 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● ● ● Okres występowania owocnika czernidłaka kołpakowatego.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste



gatunek jadalny

saprofit
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003