Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Gdy pojawią się pierwsze objawy zatrucia po zjedzeniu grzybów trzeba postępować w następujący sposób:
- jak najszybciej udać się do lekarza (lub wezwać go) albo udać się do szpitala,
- natychmiast opróżnić żołądek, wywołując wymioty,
- nie wolno podawać choremu alkoholu ani mleka,
- zabezpieczyć resztki grzybów i wymiociny w celu identyfikacji zjedzonych gatunków grzybów, co umożliwi lekarzom podjąć właściwe leczenie.
Powyższe zasady to podstawowa pierwsza pomoc w zatruciu grzybami.
Nie powinniśmy bagatelizować zatrucia grzybami. Już 50 g owocnika muchomora sromotnikowego zabija dorosłego człowieka. Dziecko może zabić nawet 5 g tego grzyba! Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się dopiero najczęściej po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od spożycia grzyba. Najpierw pojawia się bolesna biegunka, obniżenie ciśnienia krwi, przyspieszenie akcji serca, bolesne kurcze łydek, odwodnienie, niepokój. Taki stan trwa 2-4 dni. Po nim następuje pozorna poprawa. Po 4-7 dniach przestaje działać wątroba i następuje śmierć. Czasem przy zatruciu grzybami może nas uratować jedynie przeszczep wątroby.
Pytania
Jakie są objawy zatrucia grzybami?
To zależy od gatunku grzyba. Najczęściej występujące objawy to:
- wymioty,
- biegunka,
- bóle brzucha, głowy,
- osłabienie,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- skurcze,
- niepokój.
Jak szybko pojawiają się pierwsze objawy zatrucia grzybami?
Wiele zależy od gatunku, jakim się można zatruć. Może to być 15 minut po zjedzeniu grzybów lub nawet kilka godzin. Niestety im dłuższy czas utajenia, tym zwykle cięższe jest zatrucie. Nie należy się jednak sugerować czasem występowania objawów, gdyż krótki czas utajenia nie wyklucza zatrucia się także grzybami silnie trującymi. Gdy objawy zatrucia pojawiają się około 4 godzin po zjedzeniu grzybów, można podejrzewać zatrucie muchomorem sromotnikowym.
Czy należy poddać leczeniu także domowników?
Jeżeli domownicy jedli grzyby, trzeba poddać badaniu i leczeniu wszystkie osoby biorące udział w posiłku.
Jakie grzyby są najbardziej trujące?
Do najgroźniejszych grzybów trujących należą:
Czy możliwe jest zatrucie grzybami jadalnymi?
Tak. Grzyby są w ogóle ciężko strawne. Zjedzenie większej ilości może wywołać u nas objawy jelitowo-żołądkowe. Nie bez znaczenia jest tu też indywidualna wrażliwość poszczególnych ludzi na różne gatunki grzybów.
Spożywanie alkoholu z grzybami nigdy nie jest dobrym pomysłem, a czasem może być bardzo poważne w skutkach. Dotyczy to gatunków zawierających koprynę (na przykład jadalny czernidłak pospolity). Alkoholu lepiej nie spożywać na co najmniej 2-3 dni przed i po spożyciu grzybów.
Zbieranie grzybów jadalnych z miejsc zanieczyszczonych środkami chemicznymi, metalami ciężkimi (kadm, ołów, rtęć) i innymi substancjami, w tym radioaktywnymi (cez) może powodować zatrucia właśnie tymi substancjami. Grzyby mają duże zdolności asymilacyjne. Szczególnie groźne są tu pieczarki (metale ciężkie) i podgrzybki (radioaktywny cez). Nie zaleca się zjadanie więcej niż 250g grzybów zebranych w naturze na tydzień.
Jedzenie starych owocników również nie jest dobrym pomysłem.
Czy ugotowanie grzybów lub ich wysuszenie pozwala pozbyć się trucizny?
Czasami obgotowanie grzybów zmniejsza ich toksyczność, ale nie zawsze tak jest albo jest tak, że poddawanie obróbce cieplnej grzybów w ogóle nie zmniejsza ich toksyczności.
Podobnie jest z suszeniem grzybów.
Jak uniknąć zatrucia?
Przeczytaj poniższe rady.
Pamiętaj, że ZAWSZE unikamy wszystkich grzybów:
- z białymi blaszkami na spodzie kapelusza,
- z trzonem z pierścieniem i bulwą w pochewce.
Nigdy nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy absolutnej pewności, że są jadalne. Nie zbieramy bardzo młodych owocników grzybów, bo łatwo je pomylić z trującymi gatunkami.
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Ostatnio opublikowane w Pytajniku
Skąd się biorą bąbelki w napojach?

Po otwarciu szampana, piwa lub innego napoju gazowanego pojawiają się bąbelki. Skąd się biorą te pęcherzyki?
Czy żyrafy mdleją?

Głowa żyrafy znajduje się bardzo wysoko i daleko od serca. Gdy żyrafa musi się napić, opuszcza głowę w dół i naraża się na omdlenie.
Sejmuria — przodek gadów

Sejmuria (Seymouria) to rodzaj płazów uważany za przodka współcześnie żyjących gadów. Sejmuria w swojej budowie ma cechy płazów i gadów.
Zobacz też
Grzyby

Grzyby (Fungi) to królestwo organizmów żywych, zaliczane do eukariontów, zróżnicowane pod względem budowy i przystosowania do środowiska. Poza drożdżami to organizmy wielokomórkowe. Część gatunków jest jadalnych, wiele gatunków zawiera silne trucizny, corocznie powodujące śmiertelne zatrucia ludzi.
Workowce

Workowce, grzyby workowe (Ascomycota) to typ, gromada lub klasa grzybów, w zależności od przyjętej klasyfikacji, ta zaś jest sporna i nieustalona. Do workowców zaliczamy ponad połowę wszystkich gatunków grzybów.
Podstawczaki

Podstawczaki (Basidiomycota) to typ lub klasa (w zależności od przyjętej klasyfikacji) w królestwie grzybów. Zaliczamy do niego około 30 000 gatunków grzybów.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Ewald Gerhardt - Przewodnik. Grzyby, ISBN 83-7073-084-1, MULTICO 1995
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-03-19, A-3987