Logo Media Nauka

Facebook

Muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
© Volodymyr - stock.adobe.com

Muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy

Muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides) to gatunek śmiertelnie trującego grzyba z rodziny muchomorowatych. Wydziela miodowy aromat, który z wiekiem zmienia się w nieprzyjemną woń. To jeden z trzech najgroźniejszych grzybów w Polsce. Jego spożycie bardzo często kończy się śmiercią.

Występowanie i środowisko PL

Muchomor ten rośnie najczęściej w lasach liściastych, w pobliżu dębów i buków, rzadko w lasach liściastych.

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 6-12 cm wysokości.

Kapelusz jest zielonkawy, żółtozielony, oliwkowy, czasem biało nakrapiany (resztki osłonki). Osobniki młode mają półkulisty kształt, który potem staje się wypukły, a następnie rozpostarty. Wierzch matowy.

Blaszki są wolne, wybrzuszone, gęsto upakowane, białe.

Miąższ jest biały, delikatny.

Trzon cylindryczny, zwężający się na górze, oliwkowozielony lub biały, w zygzakowaty wzór. Ma postrzępiony, prążkowany pierścień. Podstawa bulwiasta w pochwie,

Podobne gatunki

Muchomora sromotnikowymi można pomylić z jadalnymi gołąbkami, pieczarkami, gąskami. Muchomory sromotnikowe są też trochę podobne do kani. Szczególnie powinna nas niepokoić podstawa trzonu, silnie zgrubiała w pochwie, która nie występuje u wymienionych jadalnych grzybów. Poza tym młode osobniki są niemalże identyczne w przypadku innych muchomorów, także jadalnych. Dlatego w ogóle nie należy ich zbierać.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jeden z najgroźniejszych naszych grzybów.

Zatrucie muchomorem sromotnikowym

Muchomor zielonawy, czyli sromotnikowy zawiera amanitotoksyny, które niszczą komórki wątroby, Już 50 g owocnika zabija dorosłego człowieka. Dziecko może zabić nawet 5 g tego grzyba!

Do zatrucia dochodzi dość często. Muchomor sromotnikowy nie ma gorzkiego smaku, ani zapachu, który zaalarmuje nieświadomego amatora grzybów niepewnego pochodzenia.

Co gorsza pierwsze objawy zatrucia pojawiają się dopiero najczęściej po 10-12 godzinach od spożycia grzyba. Najpierw pojawia się bolesna biegunka, obniżenie ciśnienia krwi, przyspieszenie akcji serca, bolesne kurcze łydek, odwodnienie, niepokój. Taki stan trwa 2-4 dni. Po nim następuje pozorna poprawa. Po 4-7 dniach przestaje działać wątroba i następuje zgon.

Tylko szyba diagnoza i leczenie osłonowe dla wątroby lub jej przeszczep mogą uratować życie. Ciekawostką jest to, że w leczeniu zatrucia muchomorem sromotnikowym leczy się wyciągiem z ostropestu plamistego (Silybum marianum).

Muchomor sromotnikowy jest najczęstszą przyczyną śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce. Notorycznie jest mylony z pieczarką, głównie młode owocniki.

Pamiętaj, że ZAWSZE unikamy wszystkich grzybów:

  • z białymi blaszkami na spodzie kapelusza,
  • z trzonem z pierścieniem i bulwą w pochewce.

Nigdy nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy pewności że są jadalne. Nie zbieramy bardzo młodych owocników grzybów, gdyż bardzo łatwo je pomylić z trującymi gatunkami.

 

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-01, GAT-638966


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników muchomora sronotnikowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek śmiertelnie trujący
gatunek śmiertelnie trujący

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMuchomor czerwony
Amanita muscaria
ikonaMuchomor jadowity
Amanita virosa
ikonaMuchomor plamisty
Amanita pantherina
ikonaMuchomor cytrynowy
Amanita citrina
ikonaMuchomor twardawy
Amanita excelsa
ikonaMuchomor mglejarka
Amanita vaginata
ikonaMuchomor słomkowy
Amanita franchetii
Muchomorowate
Muchomorowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Praktyczny atlas grzybów
Botanika
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.