
Muchomor cytrynowy
Muchomor cytrynowy (Amanita citrina) to gatunek trującego grzyba z rodziny muchomorowatych, pachnący surowymi ziemniakami.
Występowanie i środowisko PL
Grzyb spotykany w lasach iglastych i liściastych., najczęściej na kwaśnym podłożu w pobliżu dębów i buków.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 4-10 cm średnicy.
Kapelusz żółtawy, rzadziej białawy, często z zielonkawym odcieniem. Wierzch pokryty białawymi resztkami osłony, które z wiekiem brązowieją.
Blaszki są wybrzuszone, wolne, gęste, białawe lub żółtawe.
Miąższ jest białawy, dość miękki.
Trzon cylindryczny, białawy z delikatnym, żółtawym wzorkiem, kulisty u podstawy - z bulwą w pochwie. Pierścień jest biały, zwisający.
Podobne gatunki
Muchomor cytrynowy jest podobny do śmiertelnie trujących muchomorów sromotnikowego i jadowitego.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To grzyb nieprzyjemny w smaku i trujący. Zawiera truciznę o nazwie bufotenina, która podczas gotowania w części rozkłada się.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-01, GAT-638967 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres występowania owocników muchomora cytrynowego.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący

grzyb mikoryzowy
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015