logo

Muchomor jadowity

Muchomor jadowity (Amanita virosa) to gatunek śmiertelnie trującego grzyba z rodziny muchomorowatych. Grzyb jest cały biały. Pachnie stęchlizną i nieco miodem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Muchomor jadowity rośnie głównie w lasach iglastych, rzadziej w liściastych, w pobliżu borówki czernicy. Preferuje wilgotne miejsca.

Owocniki pojawiają się od czerwca do września.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-9 cm średnicy. Trzon ma 6-15 cm wysokości.

Kapelusz biały, żółknący, jajowaty, potem kulisty, stożkowaty i wypukły. Nie bywa rozpostarty. Brzeg pozbawiony prążków, podwinięty.

Blaszki wolne przy trzonie, białe.

Miąższ jest biały.

Trzon biały, zwężający się ku górze, filcowaty, pokryty łuskami, bulwa w pochewce. Pierścień szybko zanika.

Podobne gatunki

Młode osobniki można pomylić z pieczarkami. Dlatego zawsze zbieramy wykształcone owocniki, co do których mamy pewność prawidłowego oznaczenia gatunku.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Muchomor jadowity
Amanita virosa
Muchomor jadowity

Smak: brak danych

Zapach: stęchlizna, miodowy, nieprzyjemny

Zdatność: śmiertelnie trujący

gatunek śmiertelnie trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX
Inne cechy

Pachnie stęchlizną i nieco miodem. Kapelusz nie bywa rozpostarty. Blaszki wolne przy trzonie, białe. Miąższ Trzon zwężający się ku górze, pokryty łuskami, bulwa w pochewce.

Symbioza

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
(Vaccinium myrtillus)
Pieczarka biaława, pieczarka polowa
Agaricus arvensis
Pieczarka biaława, pieczarka polowa

Smak: orzechowy

Zapach: anyżowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.

Pieczarka polna, pieczarka łąkowa
Agaricus campestris
Pieczarka polna, pieczarka łąkowa

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI VII IX X
Inne cechy

To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.


Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Nie należy robić próby smakowej!

Pamiętaj, że ZAWSZE unikamy wszystkich grzybów:

  • z białymi blaszkami na spodzie kapelusza,
  • z trzonem z pierścieniem i bulwą w pochewce.

Nigdy nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy pewności że są jadalne. Nie zbieramy bardzo młodych owocników grzybów, gdyż bardzo łatwo je pomylić z trującymi gatunkami.

To przysmak ślimaków. Dla człowieka jest śmiertelnie niebezpieczny!

Zatrucie muchomorem jadowitym

Muchomor jadowity zawiera amanitotoksyny, które niszczą komórki wątroby. Podobne substancje zawiera muchomor sromotnikowy i objawy zatrucia tymi grzybami są podobne.



© medianauka.pl, 2021-02-03, GAT-638970


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników muchomora jadowitego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek śmiertelnie trujący
gatunek śmiertelnie trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
(Vaccinium myrtillus)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMuchomor czerwony
Amanita muscaria
ikonaMuchomor plamisty
Amanita pantherina
ikonaMuchomor cytrynowy
Amanita citrina
ikonaMuchomor twardawy
Amanita excelsa
ikonaMuchomor mglejarka
Amanita vaginata
ikonaMuchomor słomkowy
Amanita franchetii
Muchomorowate
Muchomorowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003




Polecamy w naszym sklepie

Atlas grzybów
Praktyczny atlas grzybów
Grzyby lecznicze
Kolorowe skarpetki Kostka
Atlas grzybów - kieszonkowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.