Borówka czarna, czernica, czarna jagoda

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus L.) to wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych, występująca pospolicie w lasach, rodząca powszechnie zbierane jagody.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Krzewinka ta jest obecna w Europie, Azji, Ameryce Północnej, u nas bardzo pospolita. Tworzy łany w lasach iglastych, mieszanych.

Preferuje miejsca półcieniste. Gleba musi być kwaśna.

Kwitnie od maja do czerwca. Na zimę traci liście. Owoce zbieramy z początkiem lipca i aż do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-60 cm.

Łodyga jest kanciasta. Pędy nadziemne są mocno rozgałęzione.

Liście są skrętoległe, odwrotnie eliptyczne lub jajowate, ząbkowane, ogonkowe, zielone, od spodu nieco jaśniejsze, czerwone jesienią.

Kwiaty są obupłciowe, pojedyncze, zwisające, zielonkawo-różowe. Jeden słupek, pręcików 8-10.

Owoc to kulista jagoda w kolorze czarnym i z niebieskim nalotem, jadalna.

Nasiona bardzo drobne, brązowe, w kształcie półksiężyca.

Korzeń stanowią kłącza.

Rozmnażanie

Jest to roślina owadopylna. Nasiona rozsiewają zwierzęta.

Ochrona i zagrożenia

To bardzo pospolita roślina. Nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

Zbieranie jagód za pomocą maszynek jest w Polsce zabronione prawnie.

Jedzenie surowych, nie umytych jagód może spowodować zakażenie bąblowicą - bardzo groźną chorobą pasożytniczą.

Nie udały się nigdy uprawy borówki czarnej.

Jagody borówki czarnej są bardzo smaczne i są konsumowane same lub wykorzystywane w różnych przepisach kulinarnych (ciasta, kompoty, pierogi, powidła, dżemy i inne).

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie borówka czarna.
         Pora zbioru jagód czarnych.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiatzielony kwiat
Grupa

krzewnika
Stanowisko

półcień
cień
Środowsko

leśne
Użytek

zioła
roślina lecznicza
owoce
Symbioza z grzybami (mikoryza)

Gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
Muchomor jadowity (Amanita virosa)
Liście

skrętoległe, odwrotnie eliptyczne, jajowate, ząbkowane, ogonkowe

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Dodatkowe informacjeBorówka czarna nie jest uprawiana lub uprawiana jest bardzo rzadko. Zbiory jagód odbywają się w naturze.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • stany zapalne
  • biegunka
  • choroby oczu
  • stres oksydacyjny (działanie antyoksydacyjne)
  • nowotwory
  • choroby układu krążenia
Sposób działania,
właściwości lecznicze
To bardzo dobry środek na biegunkę z uwagi na zawartość tanin. Jagody zawierają duże ilości antocyjanów, stąd ich działanie dobroczynne na choroby serca, prawidłowe widzenie, stres oksydacyjny, stany zapalne. Są prowadzone badania na dobroczynny wpływ borówki w przypadku raka jelita grubego.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • odwar
  • postać surowa, produkt spożywczy
Przepisy zielarskieOdwar - 1 łyżeczkę suszonych owoców zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 20 minut, a następnie odcedzamy.
DawkowanieW przypadku biegunki pijemy około 100 ml co 3-4 godziny odwaru.
PrzeciwwskazaniaBrak wyraźnych przeciwwskazań.
SurowiecOwoce (jagody).

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Leokadia Witkowska-Żuk – Rośliny leśne, ISBN 978-83-7073-359-9, Multico Oficyna Wydawnicza 2013
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2017-05-13, GAT-4391
Data aktualizacji artykułu: 2020-03-09




©® Media Nauka 2008-2023 r.