Logo Media Nauka
PL

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus L.) to wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych, występująca pospolicie w lasach, rodząca powszechnie zbierane jagody.

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus)
© medianauka.pl

Nazwa systematyczna
Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
Vaccinium myrtillus L.
Nazwy obce
angielska: European blueberry
niemiecka: Heidelbeere
czeska: Brusnice borůvka
francuska: Myrtille, Airelle
hiszpańska: Mirtilo, arándano
Obszar występowania
Europa - tak;
Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Borówka czarna, czernica, czarna jagoda - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Wysokość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Rośliny (Plantae)
Klad: Naczyniowe
Klad: Nasienne
Klasa: Okrytonasienne, okrytozalążkowe
Rząd: Wrzosowce (Ericales)
Rodzina: Wrzosowate (Ericaceeae)

Występowanie i środowisko

Krzewinka ta jest obecna w Europie, Azji, Ameryce Północnej, u nas bardzo pospolita. Tworzy łany w lasach iglastych, mieszanych.

Preferuje miejsca półcieniste. Gleba musi być kwaśna.

Kwitnie od maja do czerwca. Na zimę traci liście. Owoce zbieramy z początkiem lipca i aż do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-60 cm.

Łodyga jest kanciasta. Pędy nadziemne są mocno rozgałęzione.

Liście są skrętoległe, odwrotnie eliptyczne lub jajowate, ząbkowane, ogonkowe, zielone, od spodu nieco jaśniejsze, czerwone jesienią.

Kwiaty są obupłciowe, pojedyncze, zwisające, zielonkawo-różowe. Jeden słupek, pręcików 8-10.

Owoc to kulista jagoda w kolorze czarnym i z niebieskim nalotem, jadalna.

Nasiona bardzo drobne, brązowe, w kształcie półksiężyca.

Korzeń stanowią kłącza.

Rozmnażanie

Jest to roślina owadopylna. Nasiona rozsiewają zwierzęta.

Ochrona i zagrożenia

To bardzo pospolita roślina. Nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

Zbieranie jagód za pomocą maszynek jest w Polsce zabronione prawnie.

Jedzenie surowych, nie umytych jagód może spowodować zakażenie bąblowicą - bardzo groźną chorobą pasożytniczą.

Nie udały się nigdy uprawy borówki czarnej.

Zbiory i zastosowanie

Jagody borówki czarnej są bardzo smaczne i są konsumowane same lub wykorzystywane w różnych przepisach kulinarnych (ciasta, kompoty, pierogi, powidła, dżemy i inne).

To roślina lecznicza (owoc). Jest wykorzystywana przy leczeniu biegunki, owoce są antyseptyczne, przeciwgorączkowe. Niegdyś stosowano je przeciwko robaczycom. Działają także antynowotworowo. Preparaty z jagód stosuje się także w okulistyce.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-05-13, GAT-4391



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
borówka czarna
          

Kwitnie borówka czarna.

         

Pora zbioru jagód czarnych.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiatzielony kwiat
Grupa

krzewnika
Stanowisko

półcień
cień
Środowsko

leśne
Użytek

zioła
roślina lecznicza
Liście

skrętoległe, odwrotnie eliptyczne, jajowate, ząbkowane, ogonkowe




© Media Nauka 2008-2018 r.