Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
Vaccinium myrtillus

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus L.) to wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych, występująca pospolicie w lasach, rodząca powszechnie zbierane jagody.

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus)
© medianauka.pl

Nazwa systematyczna
Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
Vaccinium myrtillus L.
Nazwy obce
angielska: European blueberry
niemiecka: Heidelbeere
czeska: Brusnice borůvka
francuska: Myrtille, Airelle
hiszpańska: Mirtilo, arándano
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Borówka czarna, czernica, czarna jagoda - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Wysokość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Rośliny (Plantae)
Klad: Naczyniowe
Klad: Nasienne
Klasa: Okrytonasienne, okrytozalążkowe
Rząd: Wrzosowce (Ericales)
Rodzina: Wrzosowate (Ericaceeae)

Występowanie i środowisko

Krzewinka ta jest obecna w Europie, Azji, Ameryce Północnej, u nas bardzo pospolita. Tworzy łany w lasach iglastych, mieszanych.

Preferuje miejsca półcieniste. Gleba musi być kwaśna.

Kwitnie od maja do czerwca. Na zimę traci liście. Owoce zbieramy z początkiem lipca i aż do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-60 cm.

Łodyga jest kanciasta. Pędy nadziemne są mocno rozgałęzione.

Liście są skrętoległe, odwrotnie eliptyczne lub jajowate, ząbkowane, ogonkowe, zielone, od spodu nieco jaśniejsze, czerwone jesienią.

Kwiaty są obupłciowe, pojedyncze, zwisające, zielonkawo-różowe. Jeden słupek, pręcików 8-10.

Owoc to kulista jagoda w kolorze czarnym i z niebieskim nalotem, jadalna.

Nasiona bardzo drobne, brązowe, w kształcie półksiężyca.

Korzeń stanowią kłącza.

Rozmnażanie

Jest to roślina owadopylna. Nasiona rozsiewają zwierzęta.

Ochrona i zagrożenia

To bardzo pospolita roślina. Nie wymaga ochrony.

Ciekawostki

Zbieranie jagód za pomocą maszynek jest w Polsce zabronione prawnie.

Jedzenie surowych, nie umytych jagód może spowodować zakażenie bąblowicą - bardzo groźną chorobą pasożytniczą.

Nie udały się nigdy uprawy borówki czarnej.

Zbiory i zastosowanie

Jagody borówki czarnej są bardzo smaczne i są konsumowane same lub wykorzystywane w różnych przepisach kulinarnych (ciasta, kompoty, pierogi, powidła, dżemy i inne).

To roślina lecznicza (owoc). Jest wykorzystywana przy leczeniu biegunki, owoce są antyseptyczne, przeciwgorączkowe. Niegdyś stosowano je przeciwko robaczycom. Działają także antynowotworowo. Preparaty z jagód stosuje się także w okulistyce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-05-13, GAT-4391





Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
borówka czarna
    tlo-ikonatlo-ikona      

Kwitnie borówka czarna.

     tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    

Pora zbioru jagód czarnych.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolory kwiatów

różowy kwiatzielony kwiat
Grupa roślin

Krzewinka
Stanowisko

półcieńcień
Środowsko

Rośliny leśne
Użytek

ziołaroślina o właściwościach leczniczych
Liście

skrętoległe, odwrotnie eliptyczne, jajowate, ząbkowane, ogonkowe


Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.