
Borówka brusznica
Borówka brusznica, borówka czerwona (Vaccinium vitis-idaea) to gatunek rośliny, krzewinki z rodziny wrzosowatych o jadalnych owocach. Zwykle tworzy kępy, rzadko całe łany. To składnik runa wszelkiego typu zbiorowisk leśnych i gatunek wskaźnikowy starych lasów.
Występowanie i środowisko PL
Gatunek ten rośnie w Europie i Azji. W Polsce to roślina pospolita na terenie całego kraju. Występuje w lasach, na wrzosowiskach. Lubi półcień, umiarkowane światło. Rośnie na glebach suchych i ubogich oraz kwaśnych.
Kwitnie w okresie od maja do lipca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 10-20(30) cm. Tworzy liczne rozłogi.
Liście są skórzaste, zielone na zimę, od spodu jaśniejsze, błyszczące z wierzchu, punktowane gruczołowato, podwinięte na brzegach. Kształt jajowaty lub jajowatolancetowaty. Ulistnienie skrętoległe.
Kwiaty są dzwonkowate, białe lub różowe, zebrane w grona. Korona ma długość 5-6 mm.
Owoc to czerwona, nieco cierpka jagoda.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Potoczna nazwa tej borówki to "czerwona jagoda".
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Ma lecznicze właściwości.
© medianauka.pl, 2019-08-11, GAT-5694 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● Kwitnie borówka brusznica. ◂ ● ● Owocuje borówka brusznica.
Parametry


krzewnika
nasłonecznione
półcień
leśne
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn kwaśny. |
Właściwości gleby | Gleba próchnicza. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca. |
Mrozoodporność | -30°C. |
Stanowisko | Nasłonecznione. |
Rozmnażanie | Wegetatywne. |
Dodatkowe informacje | Surowiec pozyskiwany zwykle z natury. |

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina o leczniczych właściwościach. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Napar z liści ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i przeciwzapalnie na drogi moczowe i zapobiega biegunkom. Owoce regulują trawienie. Owoce mają dużą zawartość witaminy C i A. |
Przyjmowana postać |
|
Surowiec | Liście, owoce. Liście zbiera się wczesną wiosną i na jesień. Odcina się całe gałązki, odrywa liście, które podlegają naturalnemu suszeniu. |
Przyprawa | To doskonały dodatek do dziczyzny i polędwicy. Nadaje się na przetwory (dżem, galaretka). |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
- Leokadia Witkowska-Żuk - Rośliny leśne, ISBN 978-83-7073-359-9, Multico Oficyna Wydawnicza 2013
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Praca zbiorowa - 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
- Mateusz Emanuel Senderski - Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu moczowo-płciowego, ISBN 978-83-924849-6-7, Mateusz Senserski 2014