Logo Media Nauka

Facebook

Gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
© Allan - stock.adobe.com

Gołąbek płowiejący

Gołąbek płowiejący (Russula decolorans) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych bez wyraźnego zapachu.

Występowanie i środowisko PL

Gołąbek ten występuje tylko w lasach iglastych, częściej w górach. Lubi kwaśne, wilgotne podłoże, sąsiedztwo borówki czernicy i drzew szpilkowych.

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-12 cm średnicy.

Kapelusz pomarańczowy, czerwonawy, czasem blady, jakby wypłowiały. Kształt najpierw kulisty, potem wypukły i rozpostarty. Łatwo zdjąć skórkę.

Blaszki białe, potem żółtawe, łamliwe, zatokowo wycięte.

Miąższ jest białawy, po przekroju szary, a nawet przez moment czerwonawy.

Trzon najpierw biały, potem szarawy, w dolnej części nieco grubszy.

Podobne gatunki

Podobny do trującego gołąbka wymiotnego, dlatego odradzamy zbieranie tego gatunku.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639069


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników gołąbka płowiejącego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
(Vaccinium myrtillus)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaGołąbek wymiotny
Russula emetica
ikonaGołąbek śmierdzący
Russula foetens
ikonaGołąbek czarniawy
Russula nigricans
ikonaGołąbek kruchy
Russula fragilis
ikonaGołąbek ametystowy
Russula amethystina
ikonaGołąbek brudnożółty
Russula ochroleuca
ikonaGołąbek oliwkowy
Russula olivacea
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów - kieszonkowy
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.