Gołąbek wymiotny

Gołąbek wymiotny (Russula emetica) to gatunek trującymi grzyba z rodziny gołąbkowatych zaliczany do pieczarniaków z blaszkami od spodu. Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Gołąbek wymiotny (Russula emetica)

© tomasztc – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Gołąbek wymiotny rośnie zarówno w lasach szpilkowych jak i iglastych. Najczęściej można go spotkać pod drzewami iglastymi, pośród mchów, w miejscach wilgotnych.

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-11 cm średnicy. Trzon ma 5-8 cm wysokości.

Kapelusz czerwony, jaśniejący z wiekiem, często z białymi śladami żeru. Kształt na początku kulisty, potem rozpostarty, na końcu wklęsły. U starych osobników na brzegach prążki przypominające grzebień.

Blaszki białe, często z żółtawym odcieniem, rzadko ułożone, wolne lub zatokowo wycięte, wybrzuszone.

Miąższ jest biały, kruchy.

Trzon jest biały, cylindryczny, kruchy, na początku pełny, potem gąbczasty.

Podobne gatunki

Gatunek podobny do gołąbka złotawego o żółtawych blaszkach.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Gołąbek wymiotny
Russula emetica

Smak: brak danych

Zapach: owocowy

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.

Gołąbek płowiejący
Russula decolorans

Smak: brak danych

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Nie posiada specyficznego zapachu. Kapelusz pomarańczowy, czerwonawy, czasem blady, jakby wypłowiały. Łatwo zdjąć skórkę. Blaszki białe, potem żółtawe, łamliwe. Miąższ jest białawy, po przekroju szary, a nawet przez moment czerwonawy.

Symbioza

Borówka czarna, czernica, czarna jagoda
(Vaccinium myrtillus)

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jak sama nazwa wskazuje to grzyb powodujący wymioty, poważne zatrucia pokarmowe.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        W lasach pojawia się gołąbek wymiotny.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638958




©® Media Nauka 2008-2023 r.