Gołąbek śmierdzący
![Gołąbek śmierdzący (Russula foetens)](biologia/grafika/grzyby/golabek-smierdzacy.jpg)
© petrovval – stock.adobe.com
Gołąbek śmierdzący (Russula foetens) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych, wydzielający bardzo nieprzyjemny zapach. W smaku gorzki.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach liściastych i iglastych.
Owocniki pojawiają się od lipca do września.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy
Kapelusz ma żółtobrązowy kolor, jaśniejszy na brzegach. Kształt najpierw kulisty, potem poduszkowaty i płaski. Brzegi prążkowane. Młode osobniki pokryte śluzem.
Blaszki białawe, kremowe, z brązowymi plamkami, zatokowo wycięte, połączone żyłkami..
Miąższ jest białawy, żółtawy, kruchy.
Trzon biały, brązowiejący pod naciskiem, o zaokrąglonej podstawie.
Podobne gatunki
Tylko młode osobniki można pomylić z wyglądu z borowikiem szlachetnym. Blaszki i zapach jednak nie budzą wątpliwości, że to inny gatunek.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka śmierdzącego. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
![lasy iglaste](grafika/ikona-gsi.jpg)
![lasy liściaste](grafika/ikona-gsl.jpg)
gatunek trujący
![gatunek trujący](grafika/ikona-gt.jpg)
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- gołąbek wymiotny (Russula emetica)
- gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca)
- gołąbek czarniawy (Russula nigricans)
- gołąbek kruchy (Russula fragilis)
- gołąbek ametystowy (Russula amethystina)
- gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca)
- gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)
- gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-08, GAT-638993