Logo Media Nauka

Facebook

Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)
© Ionescu Bogdan - stock.adobe.com

Gołąbek oliwkowy

Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea) to gatunek jadalnego po dłuższym przegotowaniu grzyba z rodziny gołąbkowatych, dość zmienny w wyglądzie. Ma delikatnie owocowy zapach i orzechowy smak.

Występowanie i środowisko PL

Grzyb ten spotkać można w lasach liściastych i iglastych.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-20 cm średnicy.

Kapelusz oliwkowy, zielonkawy, brązowy, lub czerwonawy. Kształt najpierw półkulisty, potem rozpostarty i wklęsły. Wierzch gładki.

Blaszki białe lub słomkowe, gęsto upakowane, rozwidlające się, łączące się żyłkami. Przy trzonie są zatokowo wycięte.

Miąższ jest zwarty, biały lub żółtawy.

Trzon biały z odcieniem różowego, żółtego lub czerwonego koloru, co stanowi ważną cechę rozpoznawczą. Ma cylindryczny kształt.

Podobne gatunki

Istnieje trudność w oznaczeniu z uwagi na dużą zmienność barwy kapelusza.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Gąskę tę należy gotować co najmniej 20 minut a i tak bywa, że powoduje niestrawność. Nie polecamy jej zbierania.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639068


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników gołąbka oliwkowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaGołąbek wymiotny
Russula emetica
ikonaGołąbek śmierdzący
Russula foetens
ikonaGołąbek czarniawy
Russula nigricans
ikonaGołąbek kruchy
Russula fragilis
ikonaGołąbek ametystowy
Russula amethystina
ikonaGołąbek brudnożółty
Russula ochroleuca
ikonaGołąbek płowiejący
Russula decolorans
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Botanika
Praktyczny atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.