Gołąbek czarniawy
Gołąbek czarniawy (Russula nigricans) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, bez wyraźnego aromatu.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© Henri Koskinen – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL
Spotykany we wszystkich rodzajach lasów.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 3-8 cm wysokości.
Kapelusz najpierw szary, potem ciemny, czarny. Kształt najpierw kulisty, potem rozpostarty i wklęsły. Brzeg u młodych owocników podwinięty.
Blaszki grube, rzadko rozmieszczone, białawe, żółtawe, czerwieniejące i czerniejące pod naciskiem.
Miąższ jest biały, czerwieniejący po przecięciu.
Trzon biały, czerwieniejący przy nacisku.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Dawniej gatunek ten był uznawany za jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka czarniawego. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek niejadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- Gołąbek wymiotny (Russula emetica)
- Gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca)
- Gołąbek śmierdzący (Russula foetens)
- Gołąbek kruchy (Russula fragilis)
- Gołąbek ametystowy (Russula amethystina)
- Gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca)
- Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)
- Gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639071