logo

Gołąbek kruchy

Gołąbek kruchy (Russula fragilis) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych o owocowym zapachu i ostrym smaku.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Spotykany w lasach liściastych i iglastych.

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-6 cm średnicy.

Kapelusz różowy, liliowy, fioletowy lub nawet niebieskawy, jaśniejszy na skraju. Środek ciemny, często szarawy lub zielonkawy. Kształt najpierw wypukły, potem rozpostarty i wklęsły. Brzeg prążkowany.

Blaszki białawe.

Miąższ jest biały, kruchy.

Trzon białawy, cylindryczny, kruchy.

Podobne gatunki

Podobny do innych gołąbków.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Gołąbek kruchy
Russula fragilis
Gołąbek kruchy

Smak: ostry

Zapach: owocowy

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Ma owocowy zapachu i ostry smak. Kapelusz różowy, liliowy, fioletowy lub nawet niebieskawy, jaśniejszy na skraju. Środek ciemny, często szarawy lub zielonkawy. Brzeg prążkowany. Blaszki białawe. Miąższ jest biały, kruchy. Trzon białawy, kruchy.

Gołąbek ametystowy
Russula amethystina
Gołąbek ametystowy

Smak: brak danych

Zapach: jodoform

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Zapach jodoformu i łagodny w smaku. Kapelusz fioletowy, czerwony, liliowy. W środku ciemniejszy z żółtymi plamami. Blaszki żółtawe, szerokie, zatokowo wycięte. Miąższ jest biały i kruchy. Trzon biały, żółtawy lub brązowawy.

Symbioza

Świerk pospolity
(Picea abies)
Jodła pospolita
(Abies alba)
Gołąbek jadalny, gołąbek wyborny
Russula vesca
Gołąbek jadalny, gołąbek wyborny

Smak: orzechowy

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
V VI VII VII IX
Inne cechy

Bez wyraźnego zapachu, ma orzechowy smaku. Kapelusz w kolorze mięsa, czerwonawy, różowawy, liliowo-brązowy, często z rdzawymi plamami. Skraj kapelusza bez skórki (około 1 mm, widoczne są białe ząbki), u starszych owocników z prążkami. Skórka łatwo schodzi

Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)
Świerk pospolity
(Picea abies)

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639070


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników gołąbka kruchego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaGołąbek wymiotny
Russula emetica
ikonaGołąbek śmierdzący
Russula foetens
ikonaGołąbek czarniawy
Russula nigricans
ikonaGołąbek ametystowy
Russula amethystina
ikonaGołąbek brudnożółty
Russula ochroleuca
ikonaGołąbek oliwkowy
Russula olivacea
ikonaGołąbek płowiejący
Russula decolorans
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.