Gołąbkowate
Gołąbkowate (Russulaceae) to rodzina grzybów z rzędu gołąbkowców, do której zaliczamy gołąbki oraz mleczaje. Wśród nich są grzyby jadalne i trujące.
Gatunki
To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.

Russula amethystina
Gołąbek ametystowy (Russula amethystina) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o zapachu jodoformu i łagodny w smaku.

Russula ochroleuca
Gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o delikatnie owocowym zapachu i łagodnym lub ostrym smaku.

Russula nigricans
Gołąbek czarniawy (Russula nigricans) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, bez wyraźnego aromatu.

Russula vesca
Gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych bez wyraźnego zapachu, o orzechowym, wybornym smaku.

Russula fragilis
Gołąbek kruchy (Russula fragilis) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych o owocowym zapachu i ostrym smaku.

Russula olivacea
Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea) to gatunek jadalnego po dłuższym przegotowaniu grzyba z rodziny gołąbkowatych, dość zmienny w wyglądzie. Ma delikatnie owocowy zapach i orzechowy smak.

Russula decolorans
Gołąbek płowiejący (Russula decolorans) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych bez wyraźnego zapachu.

Russula foetens
Gołąbek śmierdzący (Russula foetens) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych, wydzielający bardzo nieprzyjemny zapach. W smaku gorzki.

Russula emetica
Gołąbek wymiotny (Russula emetica) to gatunek trującymi grzyba z rodziny gołąbkowatych zaliczany do pieczarniaków z blaszkami od spodu. Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami.

Lactarius piperatus
Mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Wydziela białe mleczko, które po wyschnięciu przybiera żółty kolor. Ma palący smak.

Lactarius vellereus
Mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o ostrym smaku, wydzielający białe mleczko. To jeden z większych gatunków mleczaja.

Lactarius picinus
Mleczaj ciemny (Lactarius picinus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Wydziela białe mleczko. Ma ostry smak.

Lactarius scrobiculatus
Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Ma owocowy zapach. Wydziela białe, ostre w smaku mleczko, które po chwili przyjmuje żółtą barwę.

Lactarius salmonicolor
Mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o zapachu delikatnie owocowym.

Lactarius necator
Mleczaj paskudnik (Lactarius necator) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o palącym, ostrym smaku. wydziela obficie białe mleczko, które dość szybko szarzeje.

Lactarius fluens
Mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Nie wydziela aromatu. Ma ostry smak. Wydziela białe mleczko, które z czasem staje się brązowe.

Lactarius lignyotus
Mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Może być lekko gorzki w smaku. Wydziela dość obficie wodniste mleczko.

Lactarius rufus
Mleczaj rudy (Lactarius rufus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Pachnie żywicą.

Lactarius deliciosus
Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, wydzielający pomarańczowy sok. Pachnie lekko słodkimi owocami, a mleczko ma marchewkowy smak.

Lactarius volemus
Mleczaj smaczny (Lactarius volemus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o zapachu śledzi lub raków. Wydziela w dużej ilości białe mleczko o łagodnym smaku.

Lactarius deterrimus
Mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o delikatnie owocowym zapachu i czasem lekko gorzkawym smaku. Wydziela pomarańczowe mleczko.

Lactarius torminosus)
Mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych, którego można pomylić z jadalnym rydzem.
Zdjęcia - galeria
Galeria ta zawiera zdjęcia gatunków opisywanych w tym artykule. Więcej zdjęć można zwykle znaleźć w artykułach, opisujących poszczególne rodzaje i gatunki.






















Inne gatunki
- mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus)
- mleczaj ostry (Lactarius acris)
- mleczaj lśniący (Lactarius albocarneus)
- Lactarius bertilloni
- mleczaj śluzowaty (Lactarius blennius)
- mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus)
- mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus)
- mleczaj topolowy (Lactarius controversus)
- Lactarius decipiens
- Lactarius fuscus
- mleczaj pachnący (Lactarius glyciosmus)
- mleczaj płowy (Lactarius helvus)
- Lactarius hortensis
- Lactarius insulsus
- mleczaj delikatny, mleczaj łagodny (Lactarius mitssimis)
- Lactarius musteus
- Lactarius obscuratus
- mleczaj bladawy (Lactarius pallidus)
- mleczaj skórzasty (Lactarius pergamenus)
- mleczaj modrzewiowy (Lactarius porninsis)
- mleczaj pomarszczony (Lactarius pterosporus)
- mleczaj omszony (Lactarius pubescens)
- mleczaj miły (Lactarius quietus)
- Lactarius rubrocinctus
- mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- mleczaj zmienny (Lactarius semisanguifluus)
- Lactarius sphagneti
- mleczaj podrydzyk (Lactarius subdulcis)
- mleczaj siarkowy (Lactarius thejogalus)
- mleczaj pospolity (Lactarius trivialis)
- mleczaj lepki (Lactarius uvidus)
- Lactarius vietus
- Lactarius zonarioides
- gołąbek podpalany (Russula adusta)
- gołąbek grynszpanowy (Russula aeruginea)
- gołąbek czarny (Russula albonigra)
- gołąbek przyjemny (Russula amoenolens)
- Russula anthracina
- gołąbek ciemnopurpurowy (Russula atropurpurea)
- gołąbek złotawy (Russula aurea)
- gołąbek lazurowy (Russula azurea)
- gołąbek kasztanowaty (Russula badia)
- gołąbek błękitny (Russula caerulea)
- gołąbek jasnożółty (Russula claroflava)
- gołąbek modroróżowy (Russula cyanoxantha)
- gołąbek smaczny (Russula delica)
- gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia)
- gołąbek oliwkowozielony (Russula elaeodes)
- gołąbek żółciowy (Russula fellea)
- gołąbek niezawodny (Russula firmula)
- Russula graveolens
- gołąbek słodkawy (Russula integra)
- gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora)
- gołąbek żółty (Russula lutea)
- gołąbek żółknący (Russula luteotacta)
- gołąbek merowski (Russula mairei)
- gołąbek kunowy (Russula mustelina)
- gołąbek lśniący (Russula nitida)
- gołąbek błotny (Russula paludosa)
- gołąbek chmurny (Russula parazurea)
- gołąbek podgrzebieniasty (Russula pectinatoides)
- gołąbek skromny (Russula puellaris)
- gołąbek ładny (Russula pulchella)
- gołąbek Queleta (Russula queletii)
- gołąbek czerwononogi (Russula rhodopoda)
- gołąbek śliczny (Russula rosea)
- gołąbek krwisty (Russula sanguinaria)
- gołąbek przydrożny (Russula sardonia)
- gołąbek słoneczny (Russula solaris)
- gołąbek turecki (Russula turci)
- gołąbek Velenovskiego (Russula velenovskyi)
- gołąbek róznobarwny (Russula versicolor)
- gołąbek zielonawy (Russula virescens)
- Russula viscida
- gołąbek winny (Russula xerampelina)
Ciekawostki
Zestawienie mleczajów pod względem przydatności do spożycia.
Mleczaje jadalne | Mleczaje niejadalne | Mleczaje trujące |
---|---|---|
|
|
|
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Gołąbek ametystowy: Okres występowania owocników gołąbka ametystowego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Gołąbek brudnożółty: Okres występowania owocników gołąbka brudnożółtego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Gołąbek czarniawy: Okres występowania owocników gołąbka czarniawego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Gołąbek jadalny, gołąbek wyborny: Okres występowania owocników gołąbka jadalnego (wybornego). | |||||||
● | ● | ● | ● | Gołąbek kruchy: Okres występowania owocników gołąbka kruchego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Gołąbek oliwkowy: Okres występowania owocników gołąbka oliwkowego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Gołąbek płowiejący: Okres występowania owocników gołąbka płowiejącego. | ||||||||
● | ● | ● | Gołąbek śmierdzący: Okres występowania owocników gołąbka śmierdzącego. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Gołąbek wymiotny: W lasach pojawia się gołąbek wymiotny. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj biel, mleczaj palący: Okres występowania owocników mleczaja biela. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Mleczaj chrząstka: Okres występowania owocników mleczaja chrząstki. | |||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj ciemny: Okres występowania owocników mleczaja ciemnego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj dołkowany: Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny: Okres występowania owocników mleczaja jodłowego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj paskudnik: Okres występowania owocników mleczaja paskudnika. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj przebarwiony: Okres występowania owocników mleczaja przebarwionego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj przydymiony: Okres występowania owocników mleczaja przydymionego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Mleczaj rudy: Okres występowania owocników mleczaja rudego. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Mleczaj rydz, rydz: Okres występowania owocników mleczaja rydza. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Mleczaj smaczny: Okres występowania owocników mleczaja smacznego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Mleczaj świerkowy: Okres występowania owocników mleczaja świerkowego. | ||||||||
● | ● | ● | Mleczaj wełnianka: Okres występowania owocników mleczaja wełnianki. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1571