logo

Mleczaj chrząstka

Mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o ostrym smaku, wydzielający białe mleczko. To jeden z większych gatunków mleczaja.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 10-20 cm średnicy.

Kapelusz biały, u starszych owocników z jasnobrązowymi plamami. Kształt najpierw wypukły, potem wklęsły, lejkowaty. Wierzch filcowaty. Brzeg długo podwinięty. Wierzch często z cząstkami ściółki.

Blaszki białe, z wiekiem żółknące, rzadko rozmieszczone.

Miąższ jest zwarty, biały, u starszych owocników żółtawy.

Trzon białawy z żółtym odcieniem, gruby i krótki.

Podobne gatunki

Podobny do gołąbka smacznego, który nie wydziela mleczka.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Mleczaj chrząstka
Lactarius vellereus
Mleczaj chrząstka

Smak: ostry

Zapach: brak danych

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Grzyb o ostrym smaku. Wydziela białe mleczko. To jeden z większych gatunków mleczaja.

Mleczaj biel, mleczaj palący
Lactarius piperatus
Mleczaj biel, mleczaj palący

Smak: ostry

Zapach: brak danych

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Wydziela białe mleczko, które po wyschnięciu przybiera żółty kolor. Ma palący smak.

Symbioza

Dąb szypułkowy
(Quercus robur)
Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.



© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639077


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników mleczaja chrząstki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMleczaj rydz, rydz
Lactarius deliciosus
ikonaMleczaj wełnianka
Lactarius torminosus)
ikonaMleczaj smaczny
Lactarius volemus
ikonaMleczaj ciemny
Lactarius picinus
ikonaMleczaj rudy
Lactarius rufus
ikonaMleczaj dołkowany
Lactarius scrobiculatus
ikonaMleczaj paskudnik
Lactarius necator
ikonaMleczaj przebarwiony
Lactarius fluens
ikonaMleczaj przydymiony
Lactarius lignyotus
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Botanika
Kolorowe skarpetki Miasto
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.