
Mleczaj rydz, rydz
Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, wydzielający pomarańczowy sok. Pachnie lekko słodkimi owocami, a mleczko ma marchewkowy smak. Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są wręcz wyborne, łagodne w smaku. Owocniki starsze mają ostrzejszy, pieprzny smak.
Występowanie i środowisko PL
Rydze rosną głównie w lasach iglastych, świerkowych lub sosnowych, zwykle na prześwitach i polanach. Preferuje wapienne podłoże.
Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 3-7 cm wysokości.
Kapelusz pomarańczowy, wklęsły, z koncentrycznymi pręgami, bardzo długo z podwiniętym brzegiem.
Blaszki są pomarańczowe. Przy nacisku zielenieją.
Miąższ jest jasnopomarańczowy, zwarty, czasem kruchy.
Trzon cylindryczny i krótki, pusty w środku, z jamkami na powierzchni, węższy w dolnej części.
Podobne gatunki
Podobny do rydza jest mleczaj wełnianka, zwany fałszywym rydzem i jest niestety trujący. Wełnianka ma, jak sama nazwa wskazuje, wełnisty skraj kapelusza, biały sok oraz rośnie pod brzozami.
Nieco podobny jest też mleczaj dołkowany, ale jest on żółtobrązowy, sok jaki wydziela jest jasny i zmienia kolor po chwili na żółty. Smak mleczka jest ostry. Niestety również jest trujący.
Kolejne podobne gatunki to mleczaj czerwieniejący, modrzewiowy, świerkowy, zieleniejący. Większość jest jadalna.
Rozmnażanie
Zarodniki żółtawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Najlepiej smakuje smażony i marynowany w occie.

Pytania
Jak rozpoznać rydza?
Oprócz wyglądu, którego opis jest powyżej warto sprawdzić pomarańczowy sok, który ma smak marchewki. Sok wydziela się po uszkodzeniu miąższu i po chwili zielenieje. Charakterystyczny jest pomarańczowy kolor i ciemniejsze okręgi o wspólnym środku na kapeluszu.
Czy rydz jest jadalny, czy trujący?
Jest jadalny i wyśmienity.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-08, GAT-638994 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres występowania owocników mleczaja rydza.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014