Logo Media Nauka

Facebook

Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
© Thomas Brandt - stock.adobe.com

Mleczaj rydz, rydz

Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, wydzielający pomarańczowy sok. Pachnie lekko słodkimi owocami, a mleczko ma marchewkowy smak. Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są wręcz wyborne, łagodne w smaku. Owocniki starsze mają ostrzejszy, pieprzny smak.

Występowanie i środowisko PL

Rydze rosną głównie w lasach iglastych, świerkowych lub sosnowych, zwykle na prześwitach i polanach. Preferuje wapienne podłoże.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 3-7 cm wysokości.

Kapelusz pomarańczowy, wklęsły, z koncentrycznymi pręgami, bardzo długo z podwiniętym brzegiem.

Blaszki są pomarańczowe. Przy nacisku zielenieją.

Miąższ jest jasnopomarańczowy, zwarty, czasem kruchy.

Trzon cylindryczny i krótki, pusty w środku, z jamkami na powierzchni, węższy w dolnej części.

Podobne gatunki

Podobny do rydza jest mleczaj wełnianka, zwany fałszywym rydzem i jest niestety trujący. Wełnianka ma, jak sama nazwa wskazuje, wełnisty skraj kapelusza, biały sok oraz rośnie pod brzozami.

Nieco podobny jest też mleczaj dołkowany, ale jest on żółtobrązowy, sok jaki wydziela jest jasny i zmienia kolor po chwili na żółty. Smak mleczka jest ostry. Niestety również jest trujący.

Kolejne podobne gatunki to mleczaj czerwieniejący, modrzewiowy, świerkowy, zieleniejący. Większość jest jadalna.

Rozmnażanie

Zarodniki żółtawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Najlepiej smakuje smażony i marynowany w occie.

Pytania

Pytania

Jak rozpoznać rydza?

Oprócz wyglądu, którego opis jest powyżej warto sprawdzić pomarańczowy sok, który ma smak marchewki. Sok wydziela się po uszkodzeniu miąższu i po chwili zielenieje. Charakterystyczny jest pomarańczowy kolor i ciemniejsze okręgi o wspólnym środku na kapeluszu.

Czy rydz jest jadalny, czy trujący?

Jest jadalny i wyśmienity.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-08, GAT-638994


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników mleczaja rydza.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMleczaj wełnianka
Lactarius torminosus)
ikonaMleczaj smaczny
Lactarius volemus
ikonaMleczaj ciemny
Lactarius picinus
ikonaMleczaj rudy
Lactarius rufus
ikonaMleczaj dołkowany
Lactarius scrobiculatus
ikonaMleczaj paskudnik
Lactarius necator
ikonaMleczaj przebarwiony
Lactarius fluens
ikonaMleczaj przydymiony
Lactarius lignyotus
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów
Botanika
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.