Logo Media Nauka

Facebook

Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus)
© Gerhard - stock.adobe.com

Mleczaj dołkowany

Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Ma owocowy zapach. Wydziela białe, ostre w smaku mleczko, które po chwili przyjmuje żółtą barwę.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach iglastych, zwykle w pobliżu świerków. Często pojawia się masowo.

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 6-20 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.

Kapelusz ma żółtą barwę z żółtobrązowymi plamami, ciemniejsze łuski zbiegają się koncentrycznie. Kształt najpierw wypukły, później wklęsły. Brzeg podwinięty.

Blaszki kremowe, po skaleczeniu przebarwiają się na brązowo-czerwonawy kolor.

Miąższ jest żółtawy, blady.

Trzon gruby, cylindryczny, ma białe tło z żółtawymi jamkami. W środku jest pusty u owocników rozwiniętych.

Rozmnażanie

Zarodniki żółtawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-638999


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMleczaj rydz, rydz
Lactarius deliciosus
ikonaMleczaj wełnianka
Lactarius torminosus)
ikonaMleczaj smaczny
Lactarius volemus
ikonaMleczaj ciemny
Lactarius picinus
ikonaMleczaj rudy
Lactarius rufus
ikonaMleczaj chrząstka
Lactarius vellereus
ikonaMleczaj paskudnik
Lactarius necator
ikonaMleczaj przebarwiony
Lactarius fluens
ikonaMleczaj przydymiony
Lactarius lignyotus
ikonaMleczaj świerkowy
Lactarius deterrimus
ikonaMleczaj świerkowy
Lactarius deterrimus
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów
Botanika
Atlas grzybów - kieszonkowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.