
Mleczaj dołkowany
Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Ma owocowy zapach. Wydziela białe, ostre w smaku mleczko, które po chwili przyjmuje żółtą barwę.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach iglastych, zwykle w pobliżu świerków. Często pojawia się masowo.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-20 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.
Kapelusz ma żółtą barwę z żółtobrązowymi plamami, ciemniejsze łuski zbiegają się koncentrycznie. Kształt najpierw wypukły, później wklęsły. Brzeg podwinięty.
Blaszki kremowe, po skaleczeniu przebarwiają się na brązowo-czerwonawy kolor.
Miąższ jest żółtawy, blady.
Trzon gruby, cylindryczny, ma białe tło z żółtawymi jamkami. W środku jest pusty u owocników rozwiniętych.
Rozmnażanie
Zarodniki żółtawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-638999 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego.
Cechy
lasy iglaste

gatunek trujący

grzyb mikoryzowy
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015