logo

Mleczaj rudy

Mleczaj rudy (Lactarius rufus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Pachnie żywicą.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach sosnowych.

Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-8 cm średnicy.

Kapelusz ma brązowoczerwony, rudy kolor. Widoczny biały nalot. Brzegi kapelusza są jaśniejsze. Kształt najpierw spłaszczony lub wypukły, później lejkowaty. Na środku garbek.

Blaszki czerwonawe, brązowawe.

Miąższ jest białawy lub blado czerwony.

Trzon jest cylindryczny, w kolorze kapelusza, ale jaśniejszy. starsze owocniki mają trzony puste w środku.

Podobne gatunki

Podobny do mleczaja kamforowego, mleczaja smacznego.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Mleczaj rudy
Lactarius rufus
Mleczaj rudy

Smak: brak danych

Zapach: żywiczny

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Pachnie żywicą. Blaszki czerwonawe, brązowawe. Miąższ jest białawy lub blado czerwony.

Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Mleczaj smaczny
Lactarius volemus
Mleczaj smaczny

Smak: brak danych

Zapach: rybny

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Ma zapach śledzi lub raków. Wydziela w dużej ilości białe mleczko o łagodnym smaku. Ma cylindryczny lub pękaty trzon.


Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Czy mleczaj rudy jest jadalny?

Nie.



© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-639001


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników mleczaja rudego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMleczaj rydz, rydz
Lactarius deliciosus
ikonaMleczaj wełnianka
Lactarius torminosus)
ikonaMleczaj smaczny
Lactarius volemus
ikonaMleczaj ciemny
Lactarius picinus
ikonaMleczaj chrząstka
Lactarius vellereus
ikonaMleczaj dołkowany
Lactarius scrobiculatus
ikonaMleczaj paskudnik
Lactarius necator
ikonaMleczaj przebarwiony
Lactarius fluens
ikonaMleczaj przydymiony
Lactarius lignyotus
Gołąbkowate
Gołąbkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Atlas grzybów - kieszonkowy
Atlas grzybów
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.