Mleczaj rudy
Mleczaj rudy (Lactarius rufus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Pachnie żywicą.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

© Artenex – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach sosnowych.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-8 cm średnicy.
Kapelusz ma brązowoczerwony, rudy kolor. Widoczny biały nalot. Brzegi kapelusza są jaśniejsze. Kształt najpierw spłaszczony lub wypukły, później lejkowaty. Na środku garbek.
Blaszki czerwonawe, brązowawe.
Miąższ jest białawy lub blado czerwony.
Trzon jest cylindryczny, w kolorze kapelusza, ale jaśniejszy. starsze owocniki mają trzony puste w środku.
Podobne gatunki
Podobny do mleczaja kamforowego, mleczaja smacznego.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Lactarius rufus
Smak: brak danych
Zapach: żywiczny
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie żywicą. Blaszki czerwonawe, brązowawe. Miąższ jest białawy lub blado czerwony.
Lactarius volemus
Smak: brak danych
Zapach: rybny
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma zapach śledzi lub raków. Wydziela w dużej ilości białe mleczko o łagodnym smaku. Ma cylindryczny lub pękaty trzon.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Czy mleczaj rudy jest jadalny?
Nie.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja rudego. |
Cechy
lasy iglaste

gatunek niejadalny

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
- Mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus))
- Mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
- Mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus)
- Mleczaj ciemny (Lactarius picinus)
- Mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus)
- Mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus)
- Mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- Mleczaj paskudnik (Lactarius necator)
- Mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens)
- Mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus)
Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-639001