
Mleczaj rudy
Mleczaj rudy (Lactarius rufus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych. Pachnie żywicą.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach sosnowych.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-8 cm średnicy.
Kapelusz ma brązowoczerwony, rudy kolor. Widoczny biały nalot. Brzegi kapelusza są jaśniejsze. Kształt najpierw spłaszczony lub wypukły, później lejkowaty. Na środku garbek.
Blaszki czerwonawe, brązowawe.
Miąższ jest białawy lub blado czerwony.
Trzon jest cylindryczny, w kolorze kapelusza, ale jaśniejszy. starsze owocniki mają trzony puste w środku.
Podobne gatunki
Podobny do mleczaja kamforowego, mleczaja smacznego.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Czy mleczaj rudy jest jadalny?
Nie.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-639001 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres występowania owocników mleczaja rudego.
Cechy
lasy iglaste

gatunek niejadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015