Pieczarka biaława, pieczarka polowa

Pieczarka biaława, pieczarka polowa

© PIXATERRA – stock.adobe.com

Pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o orzechowym smaku i anyżkowym zapachu, co stanowi istotną cechę odróżniającą go od innych pieczarek.

Występowanie i środowisko PL

Występuje na łąkach i pastwiskach, polach, ale także na skrajach lasów.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-10 cm średnicy.

Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Najpierw ma półkulisty kształt, następnie wypukły i na końcu rozpostarty.

Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.

Miąższ jest biały, zwarty.

Trzon biały, żółknący pod naciskiem, z podwójnym pierścieniem.

Podobne gatunki

Pieczarka ta jest podobna (szczególnie młode owocniki) do muchomora sromotnikowego o białawych blaszkach.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Smak: orzechowy

Zapach: anyżowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
6 7 VIII 9 X
Inne cechy

Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.

Smak: brak danych

Zapach: fenol

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
7 VIII 9 X
Inne cechy

Wydziela zapach karbolu (fenolu) i atramentu. Kapelusz i trzon biały, szarawy, żółknący na pewien czas po skaleczeniu.

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
5 6 VIII 9 X
Inne cechy

To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.

Pieczarka miejska
Agaricus bitorquis

Smak: orzechowy

Zapach: orzechowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
5 6 7 VIII 9 X
Inne cechy

Ma orzechowy smak i zapach.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Pieczarka ta może zawierać duże ilości kadmu.

Cechy

Środowisko

łąki

łąki
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzględniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres zbioru pieczarki białawej.

Pokrewne gatunki grzybów



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638963




FacebookWhatsAppTwitter/XLinkedInEmail
©® Media Nauka 2008-2025 r.