
Pieczarka biaława, pieczarka polowa
Pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o orzechowym smaku i anyżkowym zapachu, co stanowi istotną cechę odróżniającą go od innych pieczarek.
Występowanie i środowisko PL
Występuje na łąkach i pastwiskach, polach, ale także na skrajach lasów.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-10 cm średnicy.
Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Najpierw ma półkulisty kształt, następnie wypukły i na końcu rozpostarty.
Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.
Miąższ jest biały, zwarty.
Trzon biały, żółknący pod naciskiem, z podwójnym pierścieniem.
Podobne gatunki
Pieczarka ta jest podobna (szczególnie młode owocniki) do muchomora sromotnikowego o białawych blaszkach.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Pieczarka ta może zawierać duże ilości kadmu.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638963 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● Okres zbioru pieczarki białawej.
Cechy
łąki

gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015