logo

Pieczarka biaława, pieczarka polowa

Pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o orzechowym smaku i anyżkowym zapachu, co stanowi istotną cechę odróżniającą go od innych pieczarek.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Występuje na łąkach i pastwiskach, polach, ale także na skrajach lasów.

Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-10 cm średnicy.

Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Najpierw ma półkulisty kształt, następnie wypukły i na końcu rozpostarty.

Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.

Miąższ jest biały, zwarty.

Trzon biały, żółknący pod naciskiem, z podwójnym pierścieniem.

Podobne gatunki

Pieczarka ta jest podobna (szczególnie młode owocniki) do muchomora sromotnikowego o białawych blaszkach.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Pieczarka biaława, pieczarka polowa
Agaricus arvensis
Pieczarka biaława, pieczarka polowa

Smak: orzechowy

Zapach: anyżowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.

Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa
Agaricus xanthodermus
Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa

Smak: brak danych

Zapach: fenol

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Wydziela zapach karbolu (fenolu) i atramentu. Kapelusz i trzon biały, szarawy, żółknący na pewien czas po skaleczeniu.

Pieczarka polna, pieczarka łąkowa
Agaricus campestris
Pieczarka polna, pieczarka łąkowa

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI VII IX X
Inne cechy

To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.

Pieczarka miejska
Agaricus bitorquis
Pieczarka miejska

Smak: orzechowy

Zapach: orzechowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI VII VII IX X
Inne cechy

Ma orzechowy smak i zapach.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Pieczarka ta może zawierać duże ilości kadmu.



© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638963


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres zbioru pieczarki białawej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

łąki

łąki
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaPieczarka dwuzarodnikowa
Agaricus bisporus
ikonaPieczarka miejska
Agaricus bitorquis
Pieczarkowate
Pieczarkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Praktyczny atlas grzybów
kolorowe skarpetki góra lodowa
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Botanika
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.