Pieczarkowate

Pieczarkowate (Agaricaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców. Grzyby pieczarkowate to między innymi takie rodzaje jak pieczarka, czubajka, czubajeczka, aksamitka.

Wygląd

To grzyby kapeluszowe, także o dużym znaczeniu gospodarczym (pieczarki).

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów. Kliknij na nazwę gatunkową, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.



Inne gatunki

  • pieczarka okazała (Agaricus augustus)
  • Agaricus comtulus
  • Agaricus dulcidulus
  • pieczarka bulwiasta (Agaricus essettei)
  • Agaricus fissuratus
  • pieczarka kosmkowata (Agaricus lanipes)
  • pieczarka wielkozarodnikowa (Agaricus macrosporus)
  • Agaricus phaeolepidotus
  • pieczarka płaska (Agaricus praeclaresquamosus)
  • Agaricus semotus
  • pieczarka leśna, pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus)
  • pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola)
  • Agaricus spissicaulis
  • Agaricus subfloccosus
  • Agaricus subperonatus
  • Chamaemyces fracidus
  • Coprinus acuminatus
  • Coprinus alopecia
  • Coprinus angulatus
  • Coprinus auricomus
  • czernidłak szarawy (Coprinus cinereus)
  • Coprinus cothurnatus
  • Coprinus domesticus
  • Coprinus echinosporus
  • Coprinus flocculosus
  • Coprinus impatiens
  • Coprinus lagopus
  • Coprinus leiocephalus
  • Coprinus marculentus
  • Coprinus niveus
  • Coprinus phaeosporus
  • czernidłak ozdobny (Coprinus plicatilis)
  • Coprinus silvaticus
  • Coprinus truncorum
  • Coprinus xanthothrix
  • Cystolepiota bucknallii
  • Cystolepiota sistrata
  • Lepiota alba
  • Lepiota brunneoincarnata
  • czubajeczka kasztanowata (Lepiota castanea)
  • czubajeczka wełnista (Lepiota clypeolaria)
  • Lepiota echinacea
  • Lepiota filvella
  • Lepiota ignivolvata
  • Lepiota josserandii
  • Lepiota kuehneri
  • Lepiota pseudofelina
  • Lepiota pseudohelveola
  • Lepiota ventriosospora
  • Leucoagaricus bresadolae
  • Leucoagaricus holosericeus
  • Leucoagaricus leucothites
  • czubek cytrynowy (Leucocoprinus bimbaumii)
  • Macrolepiota bohemica
  • czubajka wyłuszczona (Macrolepiota excoriata)
  • czubajka beżowa (Macrolepiota mastoidea)
  • Macrolepiota rickenii
  • aksamitka złota (Phaeolepiota aurea)
  • Sericeomyces sericatus

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

     Czernidłak błyszczący: Okres występowania owocnika czernidłaka błyszczącego.
      Czernidłak gromadny: Okres występowania owocnika czernidłaka gromadnego.
     Czernidłak kołpakowaty: Okres występowania owocnika czernidłaka kołpakowatego.
       Czernidłak pospolity: Okres występowania owocnika czernidłaka pospolitego.
         Czubajeczka cuchnąca: Okres występowania owocników czubajeczki cuchnącej.
         Czubajeczka ostrołuskowa: Okres występowania owocników czubajeczki ostrołuskowej.
        Czubajka czerwieniejąca: Okres występowania owocników czubajki czerwieniejącej.
        Czubajka kania: Okres występowania owocników czubajki kani.
       Pieczarka biaława, pieczarka polowa: Okres zbioru pieczarki białawej.
       Pieczarka dwuzarodnikowa: Okres występowania w naturze owocników pieczarki dwuzarodnikowej.
        Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa: Okres występowania owocników pieczarki karbolowej.
      Pieczarka miejska: Okres zbioru pieczarki miejskiej.
       Pieczarka polna, pieczarka łąkowa: Okres zbioru pieczarki polnej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1572



©® Media Nauka 2008-2023 r.