logo




Pieczarkowate

Pieczarkowate (Agaricaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców. Grzyby pieczarkowate to między innymi takie rodzaje jak pieczarka, czubajka, czubajeczka, aksamitka.

Wygląd

To grzyby kapeluszowe, także o dużym znaczeniu gospodarczym (pieczarki).

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Czernidłak błyszczącyCzernidłak błyszczący PL

Coprinus micaceus

Czernidłak błyszczący (Coprinus micaceus) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych, rosnący w kępach na pniach. Grzyb szybko zamienia się w czarną maź.


Czernidłak gromadnyCzernidłak gromadny PL

Coprinus disseminatus

Czernidłak gromadny (Coprinus disseminatus) to gatunek niejadalnego grzyba. W odróżnieniu od wszystkich innych czernidłaków, nie rozpływa się w czarną maź.


Czernidłak kołpakowatyCzernidłak kołpakowaty PL

Coprinus comatus

Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) to gatunek jadalnego (tylko młode osobniki) grzyba z rodziny pieczarkowatych. Najpierw biały, później czerniejący. Bardzo szybko się rozpada w atramentową maź.


Czernidłak pospolityCzernidłak pospolity PL

Coprinus atramentarius

Czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych.


Czubajeczka cuchnącaCzubajeczka cuchnąca PL

Lepiota cristata

Czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych o nieprzyjemnym zapachu. To najczęstsza mała czubajka.


Czubajeczka ostrołuskowaCzubajeczka ostrołuskowa PL

Lepiota aspera

Czubajeczka ostrołuskowa, czubajeczka szorstka (Lepiota aspera) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych. Smakuje i pachnie bardzo nieprzyjemnie.


Czubajka czerwieniejącaCzubajka czerwieniejąca PL

Chlorophyllum rhacodes

Czubajka czerwieniejąca (Chlorophyllum rhacodes) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o aromatycznym smaku i zapachu.


Czubajka kaniaCzubajka kania PL

Macrolepiota procera

Czubajka kania, sowa, kania (Macrolepiota procera) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych. Ma orzechowy smak i zapach. Jadalne są tylko kapelusze, które przyrządza się jak kotlety w panierce.


Pieczarka biaława, pieczarka polowaPieczarka biaława, pieczarka polowa PL

Agaricus arvensis

Pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o orzechowym smaku i anyżkowym zapachu.


Pieczarka dwuzarodnikowaPieczarka dwuzarodnikowa PL

Agaricus bisporus

Pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych. To najpopularniejszy grzyb hodowlany, dostępny niemalże w każdym sklepie spożywczym. Składnik wielu potraw.


Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawaPieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa PL

Agaricus xanthodermus

Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych, wydzielający zapach karbolu (fenolu) i atramentu.


Pieczarka miejskaPieczarka miejska PL

Agaricus bitorquis

Pieczarka miejska, pieczarka szlachetna (Agaricus bitorquis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o orzechowym smaku i zapachu.


Pieczarka polna, pieczarka łąkowaPieczarka polna, pieczarka łąkowa PL

Agaricus campestris

Pieczarka polna, pieczarka łąkowa (Agaricus campestris) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych. To grzyb kapeluszowy z blaszkami od spodu o przyjemnym zapachu.





Inne gatunki

  • pieczarka okazała (Agaricus augustus)
  • Agaricus comtulus
  • Agaricus dulcidulus
  • pieczarka bulwiasta (Agaricus essettei)
  • Agaricus fissuratus
  • pieczarka kosmkowata (Agaricus lanipes)
  • pieczarka wielkozarodnikowa (Agaricus macrosporus)
  • Agaricus phaeolepidotus
  • pieczarka płaska (Agaricus praeclaresquamosus)
  • Agaricus semotus
  • pieczarka leśna, pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus)
  • pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola)
  • Agaricus spissicaulis
  • Agaricus subfloccosus
  • Agaricus subperonatus
  • Chamaemyces fracidus
  • Coprinus acuminatus
  • Coprinus alopecia
  • Coprinus angulatus
  • Coprinus auricomus
  • czernidłak szarawy (Coprinus cinereus)
  • Coprinus cothurnatus
  • Coprinus domesticus
  • Coprinus echinosporus
  • Coprinus flocculosus
  • Coprinus impatiens
  • Coprinus lagopus
  • Coprinus leiocephalus
  • Coprinus marculentus
  • Coprinus niveus
  • Coprinus phaeosporus
  • czernidłak ozdobny (Coprinus plicatilis)
  • Coprinus silvaticus
  • Coprinus truncorum
  • Coprinus xanthothrix
  • Cystolepiota bucknallii
  • Cystolepiota sistrata
  • Lepiota alba
  • Lepiota brunneoincarnata
  • czubajeczka kasztanowata (Lepiota castanea)
  • czubajeczka wełnista (Lepiota clypeolaria)
  • Lepiota echinacea
  • Lepiota filvella
  • Lepiota ignivolvata
  • Lepiota josserandii
  • Lepiota kuehneri
  • Lepiota pseudofelina
  • Lepiota pseudohelveola
  • Lepiota ventriosospora
  • Leucoagaricus bresadolae
  • Leucoagaricus holosericeus
  • Leucoagaricus leucothites
  • czubek cytrynowy (Leucocoprinus bimbaumii)
  • Macrolepiota bohemica
  • czubajka wyłuszczona (Macrolepiota excoriata)
  • czubajka beżowa (Macrolepiota mastoidea)
  • Macrolepiota rickenii
  • aksamitka złota (Phaeolepiota aurea)
  • Sericeomyces sericatus

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

     Czernidłak błyszczący: Okres występowania owocnika czernidłaka błyszczącego.
      Czernidłak gromadny: Okres występowania owocnika czernidłaka gromadnego.
     Czernidłak kołpakowaty: Okres występowania owocnika czernidłaka kołpakowatego.
       Czernidłak pospolity: Okres występowania owocnika czernidłaka pospolitego.
         Czubajeczka cuchnąca: Okres występowania owocników czubajeczki cuchnącej.
         Czubajeczka ostrołuskowa: Okres występowania owocników czubajeczki ostrołuskowej.
        Czubajka czerwieniejąca: Okres występowania owocników czubajki czerwieniejącej.
        Czubajka kania: Okres występowania owocników czubajki kani.
       Pieczarka biaława, pieczarka polowa: Okres zbioru pieczarki białawej.
       Pieczarka dwuzarodnikowa: Okres występowania w naturze owocników pieczarki dwuzarodnikowej.
        Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa: Okres występowania owocników pieczarki karbolowej.
      Pieczarka miejska: Okres zbioru pieczarki miejskiej.
       Pieczarka polna, pieczarka łąkowa: Okres zbioru pieczarki polnej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1572



 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Botanika
Grzyby lecznicze
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.