Logo Media Nauka

Facebook

Czubajka kania (Macrolepiota procera)
© pit24 - stock.adobe.com

Czubajka kania

Czubajka kania, sowa, kania (Macrolepiota procera) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych. Ma orzechowy smak i zapach. Jadalne są tylko kapelusze, które przyrządza się jak kotlety w panierce. To grzyb o wyśmienitym smaku.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w świetlistych lasach liściastych, rzadziej iglastych, a także na łąkach na skrajach lasów.

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 10-25 cm średnicy. Trzon ma 15-30 cm wysokości.

Kapelusz szarawy, jasnobrązowy, pokryty łuskami. Kształt najpierw pałeczkowaty, później wypukły i rozpostarty.

Blaszki wolne, białawe, gęsto rozmieszczone.

Miąższ jest biały i delikatny.

Trzon białawy z ciemniejszymi łuseczkami, układającymi się w zygzaki. Jest długi, ma cylindryczny kształt i bulwiastą podstawę. Dobrze widoczny podwójny pierścień, który z łatwością się przesuwa.

Podobne gatunki

Kania przypomina także jadalne czubajkę czerwieniejącą i czubajkę beżową. Jedna z odmian czubajki czerwieniejącej powoduje zatrucia. Czubajka czerwieniejąca przy skaleczeniu blaszek i miąższu zabarwia się na kolor czerwony.

Kania jest także podobna do dużo mniejszej i wydzielającej przykrą woń czubajeczki ostrołuskowej.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?

Muchomor sromotnikowy i kania są do siebie nieco podobne w przypadku bardzo młodych owocników. Lepiej więc zbierać dojrzałe okazy kani. Muchomor ma zielonkawy odcień, a kania brązowy. Pierścień kani przesuwa się po trzonie. Muchomor ma podstawę trzonu w pochwie. Kania jest większa i nie ma gładkiego kapelusza.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-15, GAT-639016


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników czubajki kani.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaCzernidłak kołpakowaty
Coprinus comatus
ikonaCzernidłak pospolity
Coprinus atramentarius
ikonaCzubajka czerwieniejąca
Chlorophyllum rhacodes
ikonaPieczarka miejska
Agaricus bitorquis
ikonaCzernidłak błyszczący
Coprinus micaceus
ikonaCzernidłak gromadny
Coprinus disseminatus
ikonaCzubajeczka cuchnąca
Lepiota cristata
Pieczarkowate
Pieczarkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów
Botanika
Atlas grzybów - kieszonkowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.