Muchomor czerwony

Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to gatunek trującego grzyba z rodziny muchomorowatych, z charakterystycznym czerwonym kapeluszem w białe plamki.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Muchomor czerwony (Amanita muscaria)

© Jaroslav Machacek – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach iglastych, mieszanych, rzadziej liściastych, zwykle w pobliżu brzóz i świerków.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 6-20 cm wysokości.

Kapelusz jest czerwony lub pomarańczowy z białymi łatkami, które łatwo schodzą. To resztki osłony. Młody grzyb ma kulisty kapelusz, który z wiekiem staje się wypukły, a na końcu rozpostarty. U starych owocników brzeg jest prążkowany. Skórka łatwo odchodzi od miąższu.

Blaszaki są białe, czasem lekko żółte, wolne, wybrzuszone.

Miąższ jest biały.

Trzon jest walcowaty, biały, z wyraźnym pierścieniem i jajowatą bulwą z pochwą.

Podobne gatunki

Jest podobny do muchomora cesarskiego (nie występuje w Polsce). Natomiast młode osobniki można pomylić z purchawkami.

Rozmnażanie

Zarodniki są białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Często w pobliżu muchomora czerwonego w lesie iglastym rosną prawdziwki.

To jeden z najlepiej rozpoznawalnych gatunków grzybów.

Jeszcze niedawno temu muchomor czerwony był używany do trucia much na wsiach.

Pytania

Pytania

Czy muchomor czerwony jest jadalny?

Nie. To grzyb trujący.

Jakie substancje trujące zawiera muchomor czerwony?

To głównie kwas ibotenowy i muscymol, które mają działanie halucynogenne i toksyczne. Grzyb ten zawiera także inne niż wyżej wymienione toksyny, w tym muskarynę.

Jakie są objawy zatrucia muchomorem czerwonym?

Do zatruć z uwagi na powszechną rozpoznawalność gatunku dochodzi rzadko. Już od 30 do 120 minut po spożyciu muchomora pojawiają się zaburzenia świadomości, halucynacje, podniecenie i rozdrażnienie. Może wystąpić utrata świadomości, zatrzymanie oddechu i końcu zapaść. Lżejsze objawy mogą ustąpić po kilkunastu godzinach snu, ale mogą też wywołać nieodwracalne skutki w organizmie.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników muchomora czerwonego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Brzoza brodawkowata
(Betula pendula)
Świerk pospolity
(Picea abies)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638961




©® Media Nauka 2008-2023 r.