logo

Muchomor czerwony

Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to gatunek trującego grzyba z rodziny muchomorowatych, z charakterystycznym czerwonym kapeluszem w białe plamki.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach iglastych, mieszanych, rzadziej liściastych, zwykle w pobliżu brzóz i świerków.

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 6-20 cm wysokości.

Kapelusz jest czerwony lub pomarańczowy z białymi łatkami, które łatwo schodzą. To resztki osłony. Młody grzyb ma kulisty kapelusz, który z wiekiem staje się wypukły, a na końcu rozpostarty. U starych owocników brzeg jest prążkowany. Skórka łatwo odchodzi od miąższu.

Blaszaki są białe, czasem lekko żółte, wolne, wybrzuszone.

Miąższ jest biały.

Trzon jest walcowaty, biały, z wyraźnym pierścieniem i jajowatą bulwą z pochwą.

Podobne gatunki

Jest podobny do muchomora cesarskiego (nie występuje w Polsce). Natomiast młode osobniki można pomylić z purchawkami.

Rozmnażanie

Zarodniki są białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Często w pobliżu muchomora czerwonego w lesie iglastym rosną prawdziwki.

To jeden z najlepiej rozpoznawalnych gatunków grzybów.

Jeszcze niedawno temu muchomor czerwony był używany do trucia much na wsiach.

Pytania

Pytania

Czy muchomor czerwony jest jadalny?

Nie. To grzyb trujący.

Jakie substancje trujące zawiera muchomor czerwony?

To głównie kwas ibotenowy i muscymol, które mają działanie halucynogenne i toksyczne. Grzyb ten zawiera także inne niż wyżej wymienione toksyny, w tym muskarynę.

Jakie są objawy zatrucia muchomorem czerwonym?

Do zatruć z uwagi na powszechną rozpoznawalność gatunku dochodzi rzadko. Już od 30 do 120 minut po spożyciu muchomora pojawiają się zaburzenia świadomości, halucynacje, podniecenie i rozdrażnienie. Może wystąpić utrata świadomości, zatrzymanie oddechu i końcu zapaść. Lżejsze objawy mogą ustąpić po kilkunastu godzinach snu, ale mogą też wywołać nieodwracalne skutki w organizmie.



© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638961


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników muchomora czerwonego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Brzoza brodawkowata
(Betula pendula)
Świerk pospolity
(Picea abies)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaMuchomor jadowity
Amanita virosa
ikonaMuchomor plamisty
Amanita pantherina
ikonaMuchomor cytrynowy
Amanita citrina
ikonaMuchomor twardawy
Amanita excelsa
ikonaMuchomor mglejarka
Amanita vaginata
ikonaMuchomor słomkowy
Amanita franchetii
Muchomorowate
Muchomorowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Praktyczny atlas grzybów
Grzybownik i mapa
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.