Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Diabeł tasmański

Diabeł tasmański (Sarcophilus harrisii) to torbacz z rodziny niełazów. Przypomina małego niedźwiadka o czarnej sierści z białym kołnierzem i dwóch białych plam na bokach ciała. Pysk jest jasnoróżowy.

Diabeł tasmański (Sarcophilus harrisii)
© redleg - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Diabeł tasmański (Sarcophilus harrisii)
Nazwy obce
angielska: Tasmanian Devil
niemiecka: Beutelteufel
czeska: Ďábel medvědovitý, tasmánský čert
francuska: Diable De Tasmanie
hiszpańska: Diablo, demonio de Tasmania
Pierwsze opisanie gatunku
(Boitard, 1841)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Diabeł tasmański - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 50 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 4.5 kg do 9 kg
Maksymalna długość życia
8 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Niełazy (Dasyuridae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje niedostępne gęstwiny Tasmanii. To wyspa Australii.

Tryb życia i zachowanie

Gatunek ten jest aktywny nocą. Zwykle żyje samotnie. Złapany diabeł gryzie i drapie - jest agresywny.

Morfologia i anatomia

Osiąga 50 cm długości ciała i ciężar do 9 kg.

Pożywienie

Diabeł tasmański żywi się przede wszystkim padliną, jest mięsożerny. Potrafi zjeść martwe zwierzę wraz z jego kośćmi.

Rozmnażanie

Młode rodzą się w okresie maj-czerwiec.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten jest zagrożony wymarciem, głównie na skutek chorób. Inną przyczyną są samochody, które potrącają diabły tasmańskie, gdy te żywią się padliną na drodze.

Ciekawostki

Jest to obecnie po wyginięciu wilka workowatego największy torbacz mięsożerny. Osiąga rozmiary średniego psa.

Diabeł tasmański to ikona wyspy.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-252







© Media Nauka 2008-2018 r.