Logo Media Nauka

Niełazy

Niełazy (Dasyuridae) to rodzina ssaków z grupy workowców drapieżnych (mięsożernych), która liczy dziś około 49 gatunków w 19 rodzajach.

Wygląd

Z wyglądu przypominają myszy, koty lub psy. Wszystkie są wyposażone w ogon pokryty futrem. U niektórych gatunków występuje torba, najczęściej słabo rozwinięta, otwierająca się ku tyłowi.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Diabeł tasmańskiDiabeł tasmański

Sarcophilus harrisii

Diabeł tasmański to przedstawiciel rodziny niełazów z rzędu torbaczy, mieszkający w Tasmanii, przypominający nieco niedźwiadka.


Niełaz plamisty, kuna workowataNiełaz plamisty, kuna workowata

Dasyurus viverrinus

Niełaz plamisty, zwany też kuną workowatą, to australijski torbacz z rodziny niełazów o charakterystycznym nakrapianym futerku.


Nazwa rodziny
Niełazy (Dasyuridae)
Występowanie
Australia, Nowa Gwinea, Tasmania
Liczba gatunków na świecie
49
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Niełazy (Dasyuridae)
Długość ciała
Długość: 6 cm - 50 cm.
Masa ciała: 4 g - 9 kg.
Największy gatunek

Inne gatunki

  • Kultar myszowaty (Antechinomys laniger)
  • Chutliwiec rdzawy (Antechinus adustus)
  • Chutliwiec zwinny (Antechinus agilis)
  • Chutliwiec srebrzystogłowy (Antechinus argentus)
  • Chutliwiec płowy (Antechinus bellus)
  • Chutliwiec żółtostopy (Antechinus flavipes)
  • Chutliwiec małooki (Antechinus godmani)
  • Chutliwiec cynamonowy (Antechinus leo)
  • Chutliwiec bagienny (Antechinus minimus)
  • Chutliwiec skryty (Antechinus mysticus)
  • Chutliwiec brunatny (Antechinus stuarii)
  • Chutliwiec podzwrotnikowy (Antechinus subtropicus)
  • Chutliwiec ciemny (Antechinus swainsonii)
  • Mulgara kosmatoogonowa (Dasycercus blythi)
  • Mulgara pręgoogonowa (Dasycercus cristicauda)
  • Kaluta ruda (Dasykaluta rosamondae)
  • Kowari pustynny (Dasyuroides byrnei)
  • Niełaz białoplamkowany (Dasyurus albopunctatus)
  • Niełaz eukaliptusowy (Dasyurus geoffroii)
  • Niełaz północny (Dasyurus hallucatus)
  • Niełaz wielki (Dasyurus maculatus)
  • Niełaz spiżowy (Dasyurus spartacus)
  • Stokołaz papuaski (Micromurexia habbema)
  • Czarnogon papuaski (Murexechinus melanurus)
  • Myszołaz ogoniasty (Murexia longicaudata)
  • Szcurołaz białoogonowy (Myoictis leucura)
  • Szcurołaz spiczastoogonowy (Myoictis melas)
  • Szcurołaz szczotkoogonowy (Myoictis wallacii)
  • Szcurołaz gładkoogonowy (Myoictis wavicus)
  • Górołaz szponiasty (Neophascogale lorentzi)
  • Nocołazik szary (Ningaui rideri)
  • Nocołazik mały (Ningaui timealeyi)
  • Nocołazik czerwonolicy (Ningaui yvonnae)
  • Myszołazek szerokopręgi (Paramurexia rothschildi)
  • Sorkołaz okularowy (Parantechinus apicalis)
  • Myszowór czerwonoogonowy (Phascogale calura)
  • Myszowór krzaczastoogonowy (Phascogale pirata)
  • Myszowór pędzloogonowy (Phascogale tapoatafa)
  • Ryjkołaz rudobrzuchy (Phascolosorex doriae)
  • Ryjkołaz wąskopręgi (Phascolosorex dorsalis)
  • Długonos tropikalny (Phascomurexia naso)
  • Ryjowniczka skąpozębna (Planigale gilesi)
  • Ryjowniczka długoogonowa (Planigale ingrami)
  • Ryjowniczka karłowata (Planigale maculata)
  • Ryjowniczka papuaska (Planigale novaeguineae)
  • Ryjowniczka wąskonosa (Planigale tenuirostris)
  • Niełazik skalny (Pseudantachinus bilarni)
  • Niełazik gruboogonowy (Pseudantachinus macdonnellensis)
  • Niełazik wyspowy (Pseudantachinus mimulus)
  • Niełazik mały (Pseudantachinus ningbing)
  • Niełazik rdzawy (Pseudantachinus roryi)
  • Niełazik duży (Pseudantachinus woolleyae)
  • Grubogonik endemiczny (Sminthopsis aikeni)
  • Grubogonik kasztanowy (Sminthopsis archeri)
  • Grubogonik rudawy (Sminthopsis bindi)
  • Grubogonik wyspowy (Sminthopsis boullangerensis)
  • Grubogonik tropikalny (Sminthopsis butleri)
  • Grubogonik australijski (Sminthopsis crassicaudata)
  • Grubogonik sucholubny (Sminthopsis dolichura)
  • Grubogonik brązowy (Sminthopsis douglasi)
  • Grubogonik okopcony (Sminthopsis fuliginosus)
  • Grubogonik zachodnio-australijski (Sminthopsis gilberti)
  • Grubogonik białoogonowy (Sminthopsis granulipes)
  • Grubogonik szarobrzuchy (Sminthopsis griseoventer)
  • Grubogonik włosonogi (Sminthopsis hirtipes)
  • Grubogonik białostopy (Sminthopsis leucopus)
  • Grubogonik długoogonowy (Sminthopsis longicaudata)
  • Grubogonik pustynny (Sminthopsis macroura)
  • Grubogonik pospolity (Sminthopsis murina)
  • Grubogonik mysi (Sminthopsis ooldea)
  • Grubogonik piaskowy (Sminthopsis psammophila)
  • Grubogonik rdzawolicy (Sminthopsis virginiae)
  • Grubogonik ciemny (Sminthopsis youngsoni)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Australię, Nową Gwineę i Tasmanię.

Tryb życia i zachowanie

Są zwykle bardzo ruchliwe i prowadzą nocny i zwykle naziemny tryb życia. Nadrzewny tryb życia prowadzą myszowóry z rodzaju Phascogale.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Liczba młodych w miocie: od 3 do 10.

Pożywienie

Zjadają pokarm pochodzenia zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-113



© Media Nauka 2008-2018 r.