Logo Media Nauka

Facebook

Firletka poszarpana (Lychnis flos-cuculi)
© Tomek Kiecana - Fotolia.com

Firletka poszarpana

Firletka poszarpana (Lychnis flos-cuculi) to wieloletnia roślina z rodziny goździkowatych o leczniczych właściwościach.

Występowanie i środowisko PL

Firletka poszarpana występuje w Europie i Azji po piętro subalpejskie. Porasta wilgotne łąki, torfowiska oraz zarośla. W Polsce jest to roślina wszędzie pospolita.

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-80 cm.

Łodyga jest lekko owłosiona, wzniesiona, rozgałęziona w górnej części, zwykle czerwono nabiegła

Liście są lekko szorstkie, zaostrzone. Dolne liści mają łopatkowaty kształt, górne są lancetowate, wyrastają naprzeciwległe i są zrośnięte u nasady.

Kwiat to wierzchotka, dość duża. Płatki są głęboko porozcinane na cztery, różowe i wąskie łatki

Owoc torebka złożona z jednej komory.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jeżeli występuje w dużej ilości stanowi chwast łąkowy, który obniża wartość siana i może być także trująca.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-06, GAT-4751


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie firletka poszarpana.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Parametry

Kolor kwiatów

różowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

łąkowe
Użytek

zioła
roślina lecznicza

Pokrewne gatunki roślin

ikonaFirletka kwiecista
Lychnis coronaria
ikonaFirletka chalcedońska
Lychnis chalcedonica
Goździkowate
Goździkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.
Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.


Czy mleko krowy, która zjadła trujące rośliny jest zdrowe?

Czy mleko krowy, która zjadła trujące rośliny jest zdrowe?

Na łące można znaleźć wiele trujących roślin. Czy zwierzęta, które je zjadły mogą się zatruć? Czy mleko od krów, które jedzą takie rośliny jest bezpieczne? Okazuje się, że nie zawsze.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.