Logo Serwisu Media Nauka

Galago karłowaty, galago senegalski
(Galago senegalensis)

Galago karłowaty, galago senegalski (Galago senegalensis) to gatunek ssaka z rodziny lorisowatych. Jest mniejszy od galago gruboogonowego. Ma bardzo duże, leżące blisko siebie, czerwone oczy, duże uszy. Ogon u nasady cienki, dalej coraz bardziej puszysty i z ciemniejszym futrem. Uszy mają poprzecznie ułożone niewielkie, umięśnione chrząstki, co umożliwia galago je składać.

Galago karłowaty, galago senegalski (Galago senegalensis)
© EcoView - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Galago karłowaty, galago senegalski (Galago senegalensis)
Nazwy obce
angielska: Northern Lesser Galago, Senegal Galago, Lesser Bushbaby, Lesser Galago, Senegal Lesser Galago
niemiecka: Senegal-Galago
czeska: Komba ušatá
francuska: Galago Du Sénégal
hiszpańska: Gálago De Senegal
Pierwsze opisanie gatunku
É. Geoffroy, 1796
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Galago karłowaty, galago senegalski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 16 cm do 20 cm
Długość ogona: 25 cm
Podgatunki
G. s. braccatus Elliot, 1907
G. s. dunni Dollman, 1910
G. s. senegalensis É. Geoffroy, 1796
G. s. sotikae Hollister, 1920
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Lorisowate (Lorisidae)

Występowanie i środowisko

Afryka na południe od Sahary.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi szybko się poruszać, dobrze skacze. Aktywny w nocy.

Pożywienie

Owoce, małe ptaki, jaja, owady, kwiaty.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-29, GAT-217




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.