Orzech włoski

Orzech włoski, orzech królewski (Juglans regia L.) to wysokie drzewo z rodziny orzechowatych, sadzone jako drzewo użytkowe dla jadalnych , dużych, popularnych w przemyśle spożywczym orzechów włoskich. Jest to także roślina lecznicza.

W uprawach stosuje się odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Orzech włoski (Juglans regia)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Nie jest to drzewo rodzime. Naturalnie występuje w południowej części Europy i w Azji poprzez Himalaje aż po Birmę i Chiny. Często sadzony dla jadalnych orzechów, czasem dziczejący. Drzewo to preferuje gleby żyzne, wapniowe, wilgotne. Wymaga dużego nasłonecznienia. Jest bardzo wrażliwy na wiosenne przymrozki. Nie jest wytrzymały na silny mróz.

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30 m.

Pień jest rozgałęziony z ciężkimi konarami.

Kora jest gładka, szara, z czasem ciemnieje i staje się spękana.

Liście są złożone, zbudowane z 5-9(13) lisków, z których szczytowy jest największy - osiąga do 20 cm długości. Liczba listków jest nieparzysta, są one całobrzegie, nagie, jajowate, zielone. Młode liście mają rdzawy kolor.

Kwiaty męskie są w kształcie zwisających kotków w kolorze zielonym, brązowiejące, kwiaty żeńskie są bardziej niepozorne, pojedyncze lub zebrane w kwiatostany na szczytach ulistnionych pędów.

Owoc jest kulisty, w mięsistej, zielonej, nakrapianej łupinie. We wrześniu i październiku pęka, uwalniając nasiono - orzech.

Nasiona to orzechy w twardej łupinie. Mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu (60%). Wartość kaloryczna w 100 gramach orzechów wynosi 715 kcal. Zawierają także duże ilości witamin z grupy B, witaminy C (tylko świeże), związków mineralnych.

Rozmnażanie

To drzewo jednopienne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Orzech włoski do Polski przywędrował już w rzymskich czasach z Bałkanów.

Podczas rozcierania liście wydzielają korzenny zapach.

Drewno orzecha włoskiego jest bardzo cenione, a jego najlepsza część znajduje się u nasady pnia, stąd w niektórych krajach zamiast ścinać, drzewo się wykopuje.

Zapach liści odstrasza muchy i komary.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Jądra orzecha włoskiego zawierają dużo tłuszczów, witamin i łatwo przyswajalnych białek.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie orzech włoski.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
roślina lecznicza
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
Właściwości glebyGleba próchnicza. nie toleruje gleb gliniastych, ciężkich.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie jest odporny na silne mrozy.
Czas uprawyWieloletnia.
StanowiskoNasłonecznione i osłonięte od wiatru.
RozmnażanieMłode drzewka sadzimy jesienią. Na jesień przykrywamy ziemię, zabezpieczając na zimę.
Choroby i szkodnikiRak bakteryjny, plamistość liści, szpeciele.
Zbiór i przechowywanieOrzechy suszymy w co najwyżej 25-stopniowej temperaturze. Inaczej staną się małe i gorzkawe. Owoców nie strącamy. Zbieramy je z ziemi, pozbawiając łupiny, myjemy w zimnej wodzie i suszymy.
Dodatkowe informacjeOrzecha nie należy przycinać zimą. Najlepiej to zrobić w lipcu-sierpniu, a rany zabezpieczamy maścią.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek – Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

© medianauka.pl, 2018-07-22, GAT-14393
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-05




©® Media Nauka 2008-2023 r.