Goliathus regius

Goliathus regius to piękny i bardzo duży chrząszcz z rodziny poświętnikowatych, największy goliat na świecie. Głowa i przedplecze są białe z pięknym czarnym wzorem, układającym się w podłużne, symetryczne, ciemne plamy. Pokrywy skrzydłowe czarno-białe. Odnóża ciemne.


 (Goliathus regius)
© als - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Goliat ten zamieszkuje lasy deszczowe w zachodniej części Afryki, głównie w Ghanie, Kamerunie, Togo i na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Tryb życia i zachowanie

Chrząszcz ten mimo swoich ogromnych rozmiarów ma zdolność lotu i częściej jest widywany podczas przelotów miedzy drzewami niż na ziemi.

Morfologia i anatomia

Chrząszcz ten czasem przekracza rozmiary nawet 120 mm (samiec). Samiec ma na głowie wyrostki, za pomocą których toczy walki.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Jaja są składane w próchniejącym drewnie i tu rozwijają się larwy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To największy goliat na świecie i jeden z największych chrząszczy świata.

Goliaty to jedyne na świecie chrząszcze latające z zamkniętymi pokrywami skrzydłowymi. Skrzydła są wysuwane spod pokryw przez specjalne otwory.

Larwy goliatów są ogromne - to ulubiony pieczony przysmak tubylców.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-23, GAT-15811




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.