Logo Media Nauka
PL

Jabłoń domowa

Jabłoń domowa (Malus domestica) to drzewo owocowe z rodziny różowatych, mieszaniec rożnych gatunków, bardzo często uprawiane w domowych ogrodach, także na przemysłową skalę, w bardzo różnych odmianach. Drzewo to ma bardzo smaczne owoce. To także roślina o leczniczych właściwościach. To najpopularniejsze drzewo owocowe w Polsce.

Znamy aż ponad 10 000 odmian jabłoni domowej, w tym deserowe, towarowe i ozdobne. Oto wybrane odmiany:

  • 'Antonówka zwykła' - odmiana rosyjska o żółtozielonych, jabłkach i kremowym miąższu. Smak owoców jest słodko-kwaśny, winny. Przy ogonkach znajduje się brązowawy ślad. Owoce można jeść na surowo i przetwarzać.
  • 'Celeste' - popularna odmiana w Polsce o czerwono-pomarańczowych jabłkach, średnio dużych, z soczystym miąższem. Smak słodko-kwaśny. Owoce można jeść na surowo i przetwarzać.
  • 'Golden Delicious Reinders' - odmiana pospolita w całej Europie, o żółtozielonych owocach z rumieńcem. Miąższ jest średnio soczysty i słodki. Jabłka nadają się wyłącznie do spożycia na surowo.
  • 'Papierówka' lub 'Oliwka żółta' - odmiana pospolita nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Owocuje co drugi rok. Jabłka są żółtozielone, lekko kanciaste, smaczne, kwaskowate, soczyste. Nadają się na przetwory i do bezpośredniego spożycia.

 

Jabłoń domowa (Malus domestica)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Najczęściej jabłoń jest spotykana w uprawach sadowniczych i przydomowych ogrodach, także przy drogach. Można także spotkać osobniki dzikie. Preferuje gleby przepuszczalne, gliniastych i próchniczych. Bardzo dobrze znosi mrozy, jednak nie jest odporna na długotrwałą suszę oraz na nadmiar wilgoci.

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 2-10 m.

Liście są od spodu zwykle kutnerowate.

Kwiaty są pięciokrotne, biało-różowe.

Owoc to popularne jabłko. Jest mięsiste, zwykle duże (ponad 5 cm średnicy), o różnym kształcie i kolorze skórki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Do tej pory udało się dokonać selekcji ponad 10 tysięcy odmian tego drzewa.

To mieszaniec kilku gatunków, który powstał już prawdopodobnie w neolicie.

Polska jest trzecim światowym eksporterem jabłek.

W Anglii popularne jest przysłowie "an apple a day keeps the doctor away", co można przetłumaczyć na "jabłko dziennie trzyma lekarza z dala".

Zbiory i zastosowanie

Jabłka najlepsze są jedzone na surowo. Świetnie nadają się na przetwory, desery. To bardzo zdrowy owoc. Zaleca się zjadanie co najmniej jednego jabłka dziennie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-06, GAT-5220



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
jabłoń domowa
          

Kwitnie jabłoń domowa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.