PL

Jabłoń domowa

Jabłoń domowa (Malus domestica) to drzewo owocowe z rodziny różowatych, mieszaniec rożnych gatunków, bardzo często uprawiane w domowych ogrodach, także na przemysłową skalę, w bardzo różnych odmianach. Drzewo to ma bardzo smaczne owoce. To także roślina o leczniczych właściwościach. To najpopularniejsze drzewo owocowe w Polsce.

Znamy aż ponad 10 000 odmian jabłoni domowej, w tym deserowe, towarowe i ozdobne. Oto wybrane odmiany:

  • 'Antonówka zwykła' - odmiana rosyjska o żółtozielonych, jabłkach i kremowym miąższu. Smak owoców jest słodko-kwaśny, winny. Przy ogonkach znajduje się brązowawy ślad. Owoce można jeść na surowo i przetwarzać.
  • 'Celeste' - popularna odmiana w Polsce o czerwono-pomarańczowych jabłkach, średnio dużych, z soczystym miąższem. Smak słodko-kwaśny. Owoce można jeść na surowo i przetwarzać.
  • 'Golden Delicious Reinders' - odmiana pospolita w całej Europie, o żółtozielonych owocach z rumieńcem. Miąższ jest średnio soczysty i słodki. Jabłka nadają się wyłącznie do spożycia na surowo.
  • 'Papierówka' lub 'Oliwka żółta' - odmiana pospolita nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Owocuje co drugi rok. Jabłka są żółtozielone, lekko kanciaste, smaczne, kwaskowate, soczyste. Nadają się na przetwory i do bezpośredniego spożycia.

 



Jabłoń domowa (Malus domestica)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Najczęściej jabłoń jest spotykana w uprawach sadowniczych i przydomowych ogrodach, także przy drogach. Można także spotkać osobniki dzikie. Preferuje gleby przepuszczalne, gliniastych i próchniczych. Bardzo dobrze znosi mrozy, jednak nie jest odporna na długotrwałą suszę oraz na nadmiar wilgoci.

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 2-10 m.

Liście są od spodu zwykle kutnerowate.

Kwiaty są pięciokrotne, biało-różowe.

Owoc to popularne jabłko. Jest mięsiste, zwykle duże (ponad 5 cm średnicy), o różnym kształcie i kolorze skórki.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Do tej pory udało się dokonać selekcji ponad 10 tysięcy odmian tego drzewa.

To mieszaniec kilku gatunków, który powstał już prawdopodobnie w neolicie.

Polska jest trzecim światowym eksporterem jabłek.

W Anglii popularne jest przysłowie "an apple a day keeps the doctor away", co można przetłumaczyć na "jabłko dziennie trzyma lekarza z dala".

Zbiory i zastosowanie

Jabłka najlepsze są jedzone na surowo. Świetnie nadają się na przetwory, desery. To bardzo zdrowy owoc. Zaleca się zjadanie co najmniej jednego jabłka dziennie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-06, GAT-5220


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Jabłoń domowa
          

Kwitnie jabłoń domowa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.