Logo Media Nauka

Jaszczurka perłowa

Jaszczurka perłowa (Timon lepidus, syn. Lacerta lepida) to gad z rodziny jaszczurek właściwych. Jest jedną z największych jaszczurek europejskich (większy jest tylko żółtopuzik bałkański). Ciało jaszczurki perłowej z boków i grzbiet pokrywają małe, ziarniste łuski, a na brzuchu występują duże, zachodzące na siebie tarczki. Na ogonie są regularne pierścienie utworzone z łusek. Ciało ma kolor zielony z czarno-żółtym marmurkiem oraz niebieskimi plamami na bokach ciała.

Jaszczurka perłowa (Timon lepidus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Południowo-zachodnia Europa (Francja, Hiszpania). Zamieszkuje nizinne, suche tereny, pokryte trawiastą roślinnością, w pobliżu strumieni, wybrzeża morskie, gaje oliwne.

Tryb życia i zachowanie

Żyją w parach. Przywiązują się do terytorium. Samce walczą o terytorium. Walka jest brutalna i zwykle kończy się okaleczeniem. Jaszczurka perłowa jest aktywna podczas dnia.

Pożywienie

Owady i małe kręgowce takie jak żaby, węże, pisklęta, małe ssaki.

Rozmnażanie

Samica w porze godowej składa w ziemnych dołkach około 10 jaj.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To druga co do wielkości jaszczurka europejska.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-06-10, GAT-148





© Media Nauka 2008-2018 r.