Jęczmień zwyczajny
Jęczmień zwyczajny, jęczmień wielorzędowy (Hordeum vulgare) to gatunek jednorocznej lub dwuletniej rośliny z rodziny wiechlinowatych, zaliczany do najbardziej pospolitych zbóż w Polsce. Charakteryzują go bardzo długie ości plewek dolnych. to także roślina pastewna.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Iva - Fotolia.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Trawa ta rośnie dziko w północnej części Afryki, na Krecie i w Azji. W Polsce jest powszechnie uprawiany na polach.
Kwitnie w okresie od maja do czerwca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 60-100 cm.
Kłoski są wielorzędowe. Kłos jest dość krótki, niespłaszczony.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Zboże to uprawiano już 10 000 lat temu w Syrii.
Jęczmień zwyczajny uprawia się jako surowiec na kaszę, płatki, słód do produkcji piwa.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie jęczmień zwyczajny. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
synantropijne
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2018-12-10, GAT-14071