Jeżowiec jadalny

Jeżowiec jadalny (Echinus esculentus) to bezkręgowiec z gromady jeżowców. Kształt kulisty, nieco spłaszczony. Kolor czerwono-fioletowy lub biały. Kolce liczne i krótkie.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Jeżowiec jadalny (Echinus esculentus)

© ID1974 – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Występuje wyłącznie u wybrzeży Europy (Belgia, Dania, Francja, Irlandia, Norwegia, Holandia, Portugalia, Hiszpania, Szwecja, Anglia) w Atlantyku najczęściej na głębokości 5-40 m. Co ciekawe, nie występuje w Morzu Śródziemnym.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Średnica ciała wynosi 10-16 cm.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeżowce jadalne bywają hodowane w akwariach.

Gonady tego jeżowca są jadalne. Podczas godów gruczoły płciowe wypełniają znaczną część ciała.


Pokrewne gatunki bezkręgowców



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Praca zbiorowa – Mały Słownik Zoologiczny Bezkręgowce, ISBN 83-214-0428-6, Wiedza Powszechna 1984

© medianauka.pl, 2023-11-28, GAT-638689




©® Media Nauka 2008-2023 r.