Kameleon krótkoogoniasty

Kameleon krótkoogoniasty (Brookesia stumpffi) to gatunek gada z rodziny kameleonów o wyjątkowo krótkim ogonie i niewielkich rozmiarach ciała. Ogon nie jest chwytny. Głowa ma trójkątny kształt. Przez grzbiet biegnie skórny grzebień, który składa się z kolczastych łusek. Kończyny oraz hełm są wyposażone w kolczaste łuski. U samej nasady ogona widoczna jest też tarczka. Kolor zmienny - od zielonego do brązowego.


Kameleon krótkoogoniasty (Brookesia stumpffi)
© mgkuijpers - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Kameleon ten występuje wyłącznie na Madagaskarze.

Tryb życia i zachowanie

To kameleon o dziennej aktywności, który prowadzi raczej naziemny tryb życia lub wspina się na roślinność na niewielką wysokość.

Morfologia i anatomia

Kameleon krótkoogoniasty dorasta do 9 cm długości ciała.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Dwa razy do roku samica składa od 2 do 4 jaj. Okres inkubacji 6-8 tygodni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-01, GAT-16186






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.