Logo Media Nauka

Kameleony

Kameleony (Chamaeleonidae) to rodzina gadów, która liczy dziś 128 gatunków w 6 rodzajach. W Polsce nie występują gatunki z tej rodziny gadów.

Wygląd

Mają bocznie spłaszczone ciało. Przez grzbiet przebiega ostra listwa. Kończyny są cienkie, dość krótkie i jednakowej długości z palcami przeciwstawnymi, co ułatwia obejmowanie gałęzi. Kameleony mają bardzo długi, chwytny ogon. Nie może podlegać regeneracji jak u innych jaszczurek. Głowę nierzadko pokrywają różnego rodzaju twory skórne (najwyżej 4). Cechą charakterystyczną jest zdolność kameleonów do kierowanie oczu w różne strony niezależnie od siebie. Inną cechą charakterystyczną jest zdolność do zmiany ubarwienia skóry.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Kameleon FisheraKameleon Fishera

Kinyongia fischeri

Kameleon Fishera (Kinyongia fischeri) to gatunek gada z rodziny kameleonów, z charakterystycznym rogiem nad pyskiem. Samica nie ma rogu lub jest on dużo mniejszy. Rzadko spotykany w hodowlach terraryjnych.


Kameleon jemeńskiKameleon jemeński

Chamaeleo calyptratus

Kameleon jemeński to jeden z większych kameleonów. Zamieszkuje Arabię Saudyjską i Jemen. Na głowie znajduje się charakterystyczny hełm. Ubarwienie samców jest bardziej intensywne.


Kameleon lamparciKameleon lamparci

Furcifer pardalis

Kameleon lamparci to jeden z większych kameleonów. Osiąga długość 54 cm. Zamieszkuje północno-zachodnią część Madagaskaru. Samce są intensywniej ubarwione. Ogon długi, ciało bocznie spłaszczone, na grzbiecie ostry, krótki grzebień.


Nazwa rodziny
Kameleony (Chamaeleonidae)
Występowanie
Afryka, Europa, Azja.
Liczba gatunków na świecie
128
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Kameleony (Chamaeleonidae)
Długość ciała
Długość ciała: 25 - 550 mm
Największy gatunek
Kameleon olbrzymi (Chamaeleo oustaleti)

Inne gatunki

  • Bradypodion damaranum
  • Kameleon pospolity (Chamaeleo chamaeleon)
  • Kameleon uszasty (Chamaeleo dilepis)
  • Kameleon Jacksona (Chamaeleo jacksonii)
  • Kameleon Johnstona (Chamaeleo johnstonii)
  • Chamaeleo lateralis
  • Kameleon Mellera (Chamaeleo melleri)
  • Chamaeleo namaquensis
  • Kameleon olbrzymi (Chamaeleo oustaleti)

Występowanie i środowisko

Połowa gatunków żyje w wilgotnych lasach tropikalnych Afryki, druga połowa na Madagaskarze, 4 gatunki żyją po jednym w Europie południowej, na Bliskim Wschodzie, w Indiach i na Cejlonie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą nadrzewny tryb życia. Na ziemię schodzą w celu złożenia jaj lub przezimowania. Samce wszystkich gatunków kameleonów przejawiają zachowania terytorialne.

Morfologia i anatomia

W kończynach przednich 2 palce są skierowane na zewnątrz, 3 do wewnątrz, w kończynach tylnych odwrotnie. Ponadto powieki są zrośnięte i tworzą jedynie mały otwór na źrenicę oka. Język jest bardzo długi, rozdęty na końcu, pokryty śluzem. Służy do polowania na owady (język jest wystrzeliwany z otworu gębowego). W budowie wewnętrznej charakterystyczne są płuca, złożone z licznie rozgałęzionych worków powietrznych, wnikających w trzewia. Parzysty narząd kopulacyjny ma skomplikowaną budowę, stanowiącą jedną z cech gatunkowych.

Rozmnażanie

Kameleony zwykle składają jaja, niektóre gatunki są jajożyworodne. Samiec podczas kopulacji często kąsa samicę. Liczba jaj zależy od rozmiaru zwierzęcia, zwykle jest to 30-40 jaj. Samica kameleona Mellera składa ich nawet 70. Samice mogą przez długi czas przechowywać spermę wewnątrz swojego organizmu. Samica jaja zakopuje w ziemi lub zagrzebuje w wilgotnych miejscach w spróchniałych konarach drzew.

Pożywienie

Podstawę ich pokarmu stanowią owady, ale większe gatunki mogą zjadać małe ptaki i ssaki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-150



© Media Nauka 2008-2018 r.