Logo Serwisu Media Nauka


Kameleon jemeński (Chamaeleo calyptratus)

Kameleon jemeński (Chamaeleo calyptratus) to jeden z większych kameleonów. Na głowie znajduje się charakterystyczny hełm. Ubarwienie samców jest bardziej intensywne.

Kameleon jemeński (Chamaeleo calyptratus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © m

Nazwa gatunku
Kameleon jemeński (Chamaeleo calyptratus)
Nazwy obce
angielska: Veiled Chameleon, Cone-head Chameleon, Yemen Chameleon
niemiecka: Jemenchamäleon
czeska: Chameleon jemenský
francuska: Caméléon casqué, Caméléon casqué du Yémen
hiszpańska: Camaleón del Yemen, camaleón velado
Pierwsze opisanie gatunku
Duméril & Bibron in Duméril & Duméril, 1851
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kameleon jemeński - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 60 cm
Długość samicy: 45 cm
Długość samca: 60 cm
Maksymalna długość życia
8 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Kameleony (Chamaeleonidae)

Występowanie i środowisko

Występują w Arabii Saudyjskiej i Jemenie. Zamieszkują doliny rzek porośnięte roślinnością. Jest bardzo pospolity w wysokogórskiej dolinie pomiędzy miejscowościami Taizz a Ibb w Jemenie. Na suchych terenach również jest obecny. Przebywają na akacjach, kukurydzy i na ziemi.

Tryb życia i zachowanie

Kameleon jemeński prowadzi nadrzewny tryb życia. Na ziemię schodzi rzadko. Jest aktywny za dnia. Noc spędzają na końcach gałęzi. Potrafi zmienić kolor skóry w zależności od nastroju i ilości światła. Samce są silnie terytorialne.

Pożywienie

Podstawę ich pokarmu stanowią owady, ale także zjada młode ptaki i ssaki. To żarłoczny kameleon.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy przypada na wrzesień i październik. Szczegóły poniżej w informacji dla hodowców.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Potrafi patrzeć oczami każdym w inną stronę.

Zdjęcia i grafiki - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Kameleon jemeński należy do częstych podopiecznych terrarystów. Jest łatwy w rozmnażaniu.

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Terrarium duże, dobrze napowietrzone, o rozmiarach 4 × 2,5 × 4 długości głowy i tułowia zwierzęcia. W terrarium konieczne są mocne rośliny. Wskazane naświetlanie promieniami ultrafioletowymi.

Inne warunki chowu: Trzymamy jednego osobnika lub krótko parę. Zwykle spowalniamy wzrost młodych poprzez lekkie ograniczenie pokarmu.

Temperatura: Temperatura w dzień: 25-35°C, wody 25°C,
Temperatura na wyspie ciepła: 45°C,
Temperatura nocna: pokojowa.

Wilgotność: Wilgotność w dzień 40-50%, w nocy 80%. Terrarium każdego dnia rano i wieczorem silnie spryskujemy wodą.

Pokarm: Owady i inne stawonogi, dżdżownice, małe jaszczurki, drobne ssaki, także liście i owoce. Ten kameleon miewa swoje indywidualne gusty żywieniowe. Bardzo ważne jest pojenie kameleonów, należy to robić za pomocą pipetki minimum dwa razy w tygodniu.

Rozmnażanie: Można rozmnażać przez cały rok a kameleon rozmnaża się bardzo łatwo. Samica może składać jaja nawet 2-3 razy w roku, ale wówczas żyje krócej. Gdy samica jest czarna na widok samca, nie jest gotowa do rozrodu. Gdy nie zmienia koloru, gdy dochodzi do kopulacji (kilku dziennie) i samica przybiera barwy ciążowe, rozdzielamy parę. Po 3-6 tygodniach od kopulacji samica składa 30-50 jaj (maksymalnie 85) i zagrzebuje je w podłożu. Rozwój zarodkowy w temperaturze 30°C w dzień i 20-22°C w nocy trwa 120-280 dni. Gdy temperatura jest stale wysoka lub ziemia zbyt wilgotna zarodki giną lub rodzą się młode, które już do końca życia będą słabe. Młode bardzo szybko rosną. Stają się dojrzałe płciowo po 3-4 miesiącach, po 5 miesiącach mogą już składać jaja.

Ograniczenia prawne: Wymagana jest rejestracja; zwierzę jest wymienione w dodatku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2013-04-15, ART-GAT432




Polecamy