logo



Kameleon uszasty

Kameleon uszasty (Chamaeleo dilepis) to gatunek jaszczurki z rodziny kameleonów. Ma spłaszczoną górną część głowy. Brak hełmu. Ma dwa owalne płaty skórne z boków głowy, przypominające uszy. Gdy zwierzę jest zdenerwowane, płaty te odstają od głowy. Grzebień skórny jest delikatny. Ubarwienie zmienne, zwykle zielonożółte z ciemnymi pręgami Na boku widoczne są 3 jasne plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek jest rozprzestrzeniony w środkowej i południowej części Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia. Poluje w bezruchu. Gdy w jego zasięgu pojawi się owad, wystrzeliwuje w jego kierunku długi i lepki, maczugowaty język.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm.

Pożywienie

Zjada owady.

Rozmnażanie

Samica składa 35-40 jaj w dołku w ziemi. Inkubacja trwa 3 miesiące.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-04-20, GAT-1843

Pokrewne gatunki gadów

ikona
Chamaeleo namaquensis
ikonaKameleon afrykański
Chamaeleo africanus
ikonaKameleon jemeński
Chamaeleo calyptratus
ikonaKameleon pospolity
Chamaeleo chamaeleon
Kameleony
Kameleony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.





Polecamy w naszym sklepie

Ilustrowana encyklopedia płazów i gadów Polski - Atlas
Kubek gady
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.