logo

Chamaeleo namaquensis

Chamaeleo namaquensis to niewielkich rozmiarów kameleon z krótkim i cienkim ogonem, przysadzistej sylwetce. Ubarwienie zwykle brunatnoszare.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Kameleon ten występuje w południowo-zachodniej części Afryki (Namibia i RPA).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2020-01-18, GAT-1845




Pokrewne gatunki gadów

ikonaKameleon afrykański
Chamaeleo africanus
ikonaKameleon jemeński
Chamaeleo calyptratus
ikonaKameleon pospolity
Chamaeleo chamaeleon
ikonaKameleon uszasty
Chamaeleo dilepis
Kameleony
Kameleony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Atlas płazów i gadów Polski status rozmieszczenie ochrona
Ilustrowana encyklopedia płazów i gadów Polski - Atlas
Płazy i gady
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.