Logo Serwisu Media Nauka

Kameleon lamparci
(Furcifer pardalis)

Kameleon lamparci (Furcifer pardalis syn. Chamaeleo pardalis) to gad z rodziny kameleonów, jeden z większych żyjących dziś na świecie. Samce są intensywniej ubarwione. Ogon długi, ciało bocznie spłaszczone, na grzbiecie ostry, krótki grzebień. Oczy poruszają się niezależnie od siebie. Powieki są zrośnięte.

Kameleon lamparci (Furcifer pardalis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kameleon lamparci (Furcifer pardalis)
Synonimy
Chamaeleo pardalis
Nazwy obce
angielska: Panther Chameleon
niemiecka: Pantherchamäleon
czeska: Chameleon pardálí, chameleon levhartí
francuska: Caméléon panthère
hiszpańska: Camaleón pantera
Pierwsze opisanie gatunku
(Cuvier, 1829)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kameleon lamparci - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 52 cm
Długość samicy: 26 cm
Długość samca: 52 cm
Maksymalna długość życia
2 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Kameleony (Chamaeleonidae)

Występowanie i środowisko

Żyje na Madagaskarze w jego północno-zachodniej części. Łatwo adaptuje się do różnych środowisk. Zasiedla niziny na wodą, przebywa na drzewach i krzewach, także na ziemi. Przejawia synantropizm.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia. Na ziemię schodzi rzadko. Porusza się bardzo powoli. Poluje na owady za pomocą języka, który jest wystrzeliwany w kierunku ofiary.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady.

Rozmnażanie

Szczegóły dotyczące rozmnażania są opisane poniżej w sekcji dla hodowców.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To łatwy w hodowli kameleon, jednak przejawia agresywne zachowania. Znamy różne formy barwne tego gatunku.

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Można go chować na parapetach okiennych. Terrarium powinno być obszerne o rozmiarach 4 × 2,5 × 4 długości głowy i tułowia zwierzęcia. Wewnątrz gałęzie i mocne rośliny do wspinania się. Naświetlamy promieniami ultrafioletowymi.

Inne warunki chowu: Trzymamy najlepiej pojedynczo. Jest bardzo agresywny.

Temperatura: Temperatura powietrza w dzień: 25-35°C,
Temperatura na wyspie ciepła: 45°C,
Temperatura w nocy: pokojowa.

Wilgotność: W dzień 60-80%, w nocy do 100%.

Pokarm: Owady, drobne ssaki, małe gady, czasem liście i kolorowe kwiaty. Poimy kameleona pipetą minimum 2 razy w tygodniu.

Rozmnażanie: Gdy samica nie jest chętna do rozrodu, przyjmuje na widok samca czarną barwę. Gdy przez 3 dni samica na widok samca nie zmienia barwy, można przystąpić do rozrodu (tylko wtedy umieszczamy razem samca i samicę). Po 30-45 dniach od kopulacji samica składa do 46 jaj. Rozwój zarodkowy w temperaturze 25-28°C trwa 159-323 dni. Po zniesieniu jaj samica może zostać zapłodniona już po 2 tygodniach.

Ograniczenia prawne: Wymagana jest rejestracja; zwierzę jest wymienione w dodatku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-15, GAT-433







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.