Kameleon olbrzymi

Kameleon olbrzymi (Furcifer oustaleti)

© mgkuijpers – stock.adobe.com

Kameleon olbrzymi (Furcifer oustaleti) to gatunek jaszczurki z rodziny kameleonów. Samice są mniejsze i mają węższą nasadę ogona.

Występowanie i środowisko

Kameleon ten występuje pospolicie na Madagaskarze. Żyje w środowisku leśnym, na sawannie i terenach otwartych, trawiastych z zaroślami i drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 60 cm.

Rozmnażanie

To jaszczurka jajorodna.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.05 / 71.04%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod red. Dariusz Fedora, praca zbiorowa – Wielka Encyklopedia Zwierząt, ISBN 978-83-245-2065-7, Publicat 2008

© medianauka.pl, 2023-06-19, GAT-615049




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.