Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Kowal bezskrzydly
(Pyrrhocoris apterus)

Kowal bezskrzydły (Pyrrhocoris apterus) to pospolity w Polsce owad z rzędu pluskwiaków, o charakterystycznym, czerwonym zabarwieniu z czarnymi plamkami, żyjącym w dużych grupach. Można go zobaczyć w nasłonecznionych miejscach u podstawy pni drzew, płotów. Występują tylko z pierwszą parą skrzydeł lub dwoma (polimorfizm).

Kowal bezskrzydly (Pyrrhocoris apterus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kowal bezskrzydly (Pyrrhocoris apterus)
Nazwy obce
angielska: Firebug
niemiecka: Gemeine Feuerwanze
czeska: Ruměnice pospolná
francuska: Gendarme, Pyrrhocore
hiszpańska: Chinche de la malva arbórea
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kowal bezskrzydly - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 10 mm do 12 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera)
Rodzina: Kowalowate (Pyrrhocoridae)

Występowanie i środowisko

Europa, Północna Afryka, Azja, bardzo pospolity w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Owady te żyją gromadnie w skupiskach blisko drzew. Dorosłe owady zimują.

Pożywienie

Wszystkożerny. Żywi się sokami roślin i martwych owadów oraz mięczaków.

Rozmnażanie

Rozmnażanie zaczyna się w maju. Samica składa jaja w podłożu. Z jaj w czerwcu wykluwają się larwy. Podczas kopulacji owady samiec i samica poruszają się szczepione odwłokami.

Ochrona i zagrożenia

To pospolity owad w naszym kraju.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2009-04-26, GAT-4








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.