Kretoworowate

Kretoworowate (Notoryctidae) to rodzina ssaków zaliczanych do torbaczy z rzędu kretoworokształtnych, która liczy dziś 2 gatunki. Dawna nazwa to krety workowate.

Wygląd

Ciało owłosione, sierść w kolorze jasnożółtym. Z przodu głowy rogowa tarczka. Oczy zredukowane. Kończyny przystosowane do kopania w piachu, zaopatrzone w mocne, łopatowate pazury. Z tyłu krótki, nagi, wałkowaty ogon.




Inne gatunki

  • kretowór północny (Notoryctes caurinus)
  • kretowór południowy (Notoryctes typhlops)

Występowanie i środowisko

Zwierzęta te żyją w Australii na terenach pustynnych, trawiastych, na podłożu piaszczystym, w którym żyją.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka0
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa0
Australia2
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Krety workowate prowadzą podziemny tryb życia, ale nie budują tuneli. Przemieszczają się w piasku, jakby w nim pływały.

Morfologia i anatomia

Do oddychania wystarczy im powietrze, które zgromadzone jest między ziarnami piasku. Długość ciała wynosi od 9 do 15 cm, ogona dodatkowo do 2,5 cm. Ciężar ciała do 66 g.

Rozmnażanie

Samica ma torbę na młode. W miocie prawdopodobnie 2 młode.

Pożywienie

Polują na bezkręgowce, a także na drobne kręgowce.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Jiří Gaisler, Jan Zejda - Ssaki świata, ISBN 83-7079-773-3, MUZA SA 1995
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2022-07-05, RODZ-809



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.