Logo Media Nauka

Facebook



Kropidlak

Kropidlak
© barbol - stock.adobe.com
Kropidlak (Aspergillus) to rodzaj grzyba z rodziny kropidlakowatych. Grzyby te odpowiadają za psucie się warzyw i owoców, za niektóre choroby grzybicze skóry, płuc.

To grzyby o mikroskopijnych rozmiarach.

Gatunki

Wykaz gatunków.



  • Kropidlak żółty (Aspergillus flavus)
  • Kropidlak popielaty (Aspergillus fumigatus)
  • Kropidlak czarny (Aspergillus niger)

Zdjęcia - galeria



Występowanie i środowisko

Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. występują w glebie, roślinności, owocach, żywności, w domach i w powietrzu, a nawet w wodzie.

Ciekawostki

Kropidlak ma zdolność do przeprowadzania fermentacji, dzięki której można wytwarzać na przykład alkohol, kwasy organiczne i enzymy.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, , RODZAJ-198
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-14







Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Botanika
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Atlas grzybów - kieszonkowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.