Kropidlak

Kropidlak
© barbol - stock.adobe.com
Kropidlak (Aspergillus) to rodzaj grzyba z rodziny kropidlakowatych. Grzyby te odpowiadają za psucie się warzyw i owoców, za niektóre choroby grzybicze skóry, płuc.

To grzyby o mikroskopijnych rozmiarach.

Gatunki

Wykaz gatunków.


    Inne gatunki

    • Kropidlak żółty (Aspergillus flavus)
    • Kropidlak popielaty (Aspergillus fumigatus)
    • Kropidlak czarny (Aspergillus niger)

    Występowanie i środowisko

    Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. występują w glebie, roślinności, owocach, żywności, w domach i w powietrzu, a nawet w wodzie.

    Ciekawostki

    Kropidlak ma zdolność do przeprowadzania fermentacji, dzięki której można wytwarzać na przykład alkohol, kwasy organiczne i enzymy.



    Bibliografia

    Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

    • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

    © medianauka.pl, , RODZAJ-198
    Data aktualizacji artykułu: 2021-03-14



    ©® Media Nauka 2008-2023 r.