Kropidlak
© barbol - stock.adobe.com
To grzyby o mikroskopijnych rozmiarach.
Występowanie
Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. występują w glebie, roślinności, owocach, żywności, w domach i w powietrzu, a nawet w wodzie.
Ciekawostki
Kropidlak ma zdolność do przeprowadzania fermentacji, dzięki której można wytwarzać na przykład alkohol, kwasy organiczne i enzymy.
Gatunki
Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie.
Opisy poszczególnych gatunków pojawią się wkrótce. Poniżej lista gatunków z tego rodzaju.
Inne gatunki
- Kropidlak żółty (Aspergillus flavus)
- Kropidlak popielaty (Aspergillus fumigatus)
- Kropidlak czarny (Aspergillus niger)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, , RODZAJ-198
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-14