Kropidlakowce

Aspergillaceae to rodzina grzybów z rzędu kropidlakowców.

Rodzaje

Wykaz wszystkich opublikowanych rodzajów z tej rodziny.

Kropidlak

Kropidlak (Aspergillus) to rodzaj grzyba z rodziny kropidlakowatych. Grzyby te odpowiadają za psucie się warzyw i owoców, za niektóre choroby grzybicze

Wybrane gatunki:

Kropidlak czarny
Kropidlak żółty
Kropidlak popielaty
Pędzlak

Pędzlak (Penicillium) to rodzaj grzyba z rodziny kropidlakowatych. Z pędzlaka w 1942 roku otrzymano pierwszy na świecie antybiotyk - penicylinę.

Wybrane gatunki:

Penicillium chrysogenum
Pędzlak

Pędzlak (Penicillium) to rodzaj grzyba z rodziny kropidlakowatych. Z pędzlaka w 1942 roku otrzymano pierwszy na świecie antybiotyk - penicylinę.






Jak postępować przy zatruciu grzybami?


Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby pod ochroną


W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.

Grzyby marynowane w occie


Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?


Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?


Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza


Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów


Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące


Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne


Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


© medianauka.pl, 2021-03-14, RODZ-1614



Lubię to!
©® Media Nauka 2008-2023 r.