Logo Serwisu Media Nauka

Leniwiec dwupalczasty, unau
(Choloepus didactylus)

Leniwiec dwupalczasty, unau (Choloepus didactylus) to ssak z rodziny Megalonychidae. Głowa ma kształt kulisty. Przednie kończyny są wyposażone jedynie w dwa palce, które są wyposażone w ogromne, zagięte pazury. Nie ma ogona. Futro złożone jest z dwóch warstw. Krótsze włosy są wełniste a dłuższe są skierowane ku grzbietowi, mają barwę szaro-brunatną. Twarz ma jaśniejsze ubarwienie.

Leniwiec dwupalczasty, unau (Choloepus didactylus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Leniwiec dwupalczasty, unau (Choloepus didactylus)
Nazwy obce
angielska: Linné's Two-toed Sloth, Southern Two-toed Sloth
niemiecka: Eigentliche Zweifingerfaultier
czeska: Lenochod dvouprstý
francuska: Paresseux à deux doigts
hiszpańska: Perezoso de Dos Dedos, Perico Ligero
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Leniwiec dwupalczasty, unau - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 60 cm
Ciężar: do 9 kg
Maksymalna długość życia
11 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Szczerbaki (Edentata)
Rodzina: Leniwce (Megalonychidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w lasach Wenezueli, Gujany i północnej Brazylii. Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Tryb życia i zachowanie

Większą część życia spędza na drzewach wisząc na gałęzi grzbietem ku ziemi. W tej pozycji śpi. To bardzo powolne zwierzę.

Morfologia i anatomia

Leniwiec dwupalczasty ma 6 kręgów szyjnych. Ma zmienną temperaturę ciała, która waha się w zakresie 24-33 °C.

Pożywienie

Zjada liście, gałązki i owoce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 263 dni. Samica rodzi młode w takiej samej pozycji w jakiej normalnie przebywa na drzewie (podwieszona plecami do ziemi na gałęzi). W miocie tylko jedno młode, które przyczepia się do włosów na piersi i brzuchu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-11-11, GAT-636







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.