Logo Serwisu Media Nauka

Lotopałanka karłowata
(Petaurus breviceps)

Lotopałanka karłowata (Petaurus breviceps) to najmniejszy ssak z rodziny pałanek. Ma miękkie, delikatne i jedwabiste futerko, szare z wierzchu i białe pod spodem. Czarne pasy na granicy szarego i białego futerka. Ma duże uszy i oczy. Nos różowy. Ma puszysty ogon oraz niewielki fałd skórny umożliwiający lot ślizgowy.

Lotopałanka karłowata (Petaurus breviceps)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Lotopałanka karłowata (Petaurus breviceps)
Nazwy obce
angielska: Sugar Glider
niemiecka: Kurzkopfgleitbeutler
czeska: Vakoveverka létavá
francuska: Phalanger volant
hiszpańska: Petauro del azúcar
Pierwsze opisanie gatunku
Waterhouse, 1838
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Lotopałanka karłowata - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 35 cm
Długość ogona: 20 cm
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Pałankowate (Phalangeridae)

Występowanie i środowisko

Miejsce występowania to Australia i Nowa Gwinea. Zamieszkuje lasy, korony drzew.

Tryb życia i zachowanie

To zwierzęta prowadzące nocny tryb życia. Są bardzo towarzyskie i energiczne. Śpią w dziuplach.

Morfologia i anatomia

Błona lotna rozciąga się od kostki do nadgarstka.

Pożywienie

W naturze żywi się słodkim sokiem z pni akacji i figowców, nektarem z kwiatów oraz owadami i ich larwami.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest to jeden z nielicznych ssaków latających lotem ślizgowym.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj klatki i wyposażenie:To zwierzęta bardzo towarzyskie i trzymamy co najmniej parę. Klatka powinna być bardzo duża z gęstymi szczebelkami, najlepiej poziomymi. Dno wysłane trocinami, torfem kokosowym lub ściółką kukurydzianą. W klatce odtwarzamy koronę drzewa (umieszczamy konary i gałęzie, liny i sznurki). Warto też umieścić drewniany domek, który należy przymocować na wyższej półce klatki. Warto też doposażyć klatkę w kołowrotek. Należy zainstalować poidełko.

Inne warunki chowu: Ściółkę wymieniamy raz w tygodniu. Wodę zmieniamy codziennie. emperatura powietrza w dzień: 22-30°C

Pokarm: Można podawać naturalny miód, przecier owocowy dla dzieci, jogurt owocowy i tarte owoce, słodkie i bardzo soczyste owoce oraz owady i ich larwy (np. świerszcze, szarańczę, drewnojady, mączniki).

Rozmnażanie:

Ograniczenia prawne: Zwierzę nie jest wymienione ani w dodatku a, ani w załączniku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi. Czytaj więcej.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-275







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.