logo

Łuskwiak nastroszony

Łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pierścieniakowatych o smaku i zapachu rzodkwi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Rośnie najczęściej w lasach liściastych, rzadziej iglastych. Rośnie u podstawy drzew albo na pniu. Lubi sąsiedztwo drzew owocowych, głównie jabłoni.

Owocniki pojawiają się od września do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-10 cm średnicy.

Kapelusz żółtawy, brązowawy z odstającymi, ciemniejszymi łuskami. Kształt najpierw półkulisty lub kulisty, potem wypukły i spłaszczony,

Blaszki żółtawe, starsze brązowawe, gęsto upakowane.

Miąższ jest żółtawy.

Trzon w górnej części żółtawy, niżej rdzawy, cylindryczny z łuskami i skąpym pierścieniem. Podstawa węższa, czerwonawa.

Podobne gatunki

Gatunek podobny do opieńki miodowej, od której odróżniają go wyraźniejsze łuski i mniej wyraźny pierścień.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Łuskwiak nastroszony
Pholiota squarrosa
Łuskwiak nastroszony

Smak: rzodkiew

Zapach: rzodkiew

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IX X XI
Inne cechy

Wyraźne łuski, mniej wyraźny pierścień niż u opieńki, miąższ żółtawy, blaszki żółtawe lub brązowawe.

Łuskwiak ognisty
Pholiota flammans
Łuskwiak ognisty

Smak: gorzki

Zapach: rzodkiew

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Ma zapach rzodkwi i gorzki smak. Kapelusz żółtawy, z odstającymi łuskami. Blaszki żółtawe, starsze brązowawe. Miąższ jest żółtawy. Trzon w górnej części żółtawy i gładki, niżej pierścienia żółty z łuskami.

Opieńka miodowa
Armillaria mellea
Opieńka miodowa

Smak: gorzki

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit
pasożyt

Czas występowania
VII IX X XI
Inne cechy

Miąższ białawy, blaszki białawe lub blado-czerwono-brązowe.


Rozmnażanie

Wysyp brązowy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.



© medianauka.pl, 2021-03-03, GAT-639053


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników łuskwiaka nastroszonego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaŁuskwiak ognisty
Pholiota flammans
Pierścieniakowate
Pierścieniakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Praktyczny atlas grzybów
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.