logo



Pierścieniakowate

Pierścieniakowate (Strophariaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców, do którego zaliczamy takie rodzaje jak pierścieniak, łuszczak i maślanka.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Łuskwiak nastroszonyŁuskwiak nastroszony PL

Pholiota squarrosa

Łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pierścieniakowatych o smaku i zapachu rzodkwi.


Łuskwiak ognistyŁuskwiak ognisty PL

Pholiota flammans

Łuskwiak ognisty (Pholiota flammans) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pierścieniakowatych o delikatnym zapachu rzodkwi i gorzkim smaku.


Łysiczka lancetowataŁysiczka lancetowata PL

Psilocybe semilanceata

Łysiczka lancetowata (Psilocybe semilanceata) to gatunek trującego grzyba z rodziny pierścieniakowatych. To jeden z grzybów narkotycznych, którego spożywanie może być groźne w skutkach.


Maślanka ceglastaMaślanka ceglasta PL

Hypholoma sublateritium

Maślanka ceglasta, łysiczka ceglasta (Hypholoma sublateritium) to gatunek trującego lub niejadalnego grzyba z rodziny pierścieniakowatych, wydzielający nieprzyjemny zapach i mający gorzki smak.


Maślanka wiązkowaMaślanka wiązkowa PL

Hypholoma fasciculare

Maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) to gatunek silnie trującego grzyba z rodziny pierścieniakowatych. Ma gorzki smak i przykry aromat.


Pierścieniak grynszpanowyPierścieniak grynszpanowy PL

Stropharia aeruginosa

Pierścieniak grynszpanowy, łysiczka niebieskozielona (Stropharia aeruginosa) to gatunek niejadalnego, pięknego grzyba z rodziny pierścieniakowatych o pięknej, zielonej barwie z niebieskawym odcieniem.


Pierścieniak uprawnyPierścieniak uprawny PL

Stropharia rugosoannulata

Pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) to gatunek jadalnego (uwaga poniżej) grzyba z rodziny pierścieniakowatych, smakujący surowymi ziemniakami. Pachnie , rzodkwią. To gatunek coraz częściej spotykany w uprawach domowych.





Inne gatunki

  • maślanka łagodna (Hypholoma capnoides)
  • maślanka długotrzonowa (Hypholoma elongatum)
  • Hypholoma marginatum
  • maślanka korzeniasta (Hypholoma radicosum)
  • Hypholoma subericaeum
  • Pholiota adiposa
  • Pholiota alnicola
  • łuskwiak czerniejący (Pholiota astragalina)
  • łuskwiak złotawy (Pholiota aurivella)
  • łuskwiak wypaleniskowy (Pholiota carbonaria)
  • Pholiota gummosa
  • łuskwiak giętki (Pholiota lenta)
  • łuskwiak lepki (Pholiota lubrica)
  • Pholiota myostis
  • Pholiota oedipus
  • łuskwiak niszczący (Pholiota populnea)
  • Pholiota scamba
  • łuskwiak gąbczasty (Pholiota spumosa)
  • Psilocybe coprophila
  • Psilocybe foenisecii
  • Psilocybe montana
  • Psilocybe physaloides
  • pierścieniak białawy (Stropharia albonitens)
  • Stropharia aurantiaca
  • Stropharia caerulea
  • pierścieniak wieńczony (Stropharia coronilla)
  • pierścieniak wybujały (Stropharia hornemannii)
  • Stropharia inuncta
  • pierścieniak półkulisty (Stropharia semiglobata)
  • pierścieniak łuskowaty (Stropharia squamosa)
  • trąbka nakrapiana (Tubaria conspersa)
  • Tubaria dopersa
  • trąbka zimowa (Tubaria furfuracea)

Ciekawostki

Kilka gatunków ma znaczenie gospodarcze jak grzyby uprawne.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

         Łuskwiak nastroszony: Okres występowania owocników łuskwiaka nastroszonego.
        Łuskwiak ognisty: Okres występowania owocników łuskwiaka ognistego.
         Łysiczka lancetowata: Okres występowania owocników łysiczki lancetowatej.
   Maślanka ceglasta: Okres występowania owocników maślanki ceglastej.
   Maślanka wiązkowa: Okres występowania owocników maślanki wiązkowej.
       Pierścieniak grynszpanowy: Okres występowania owocnika pierścieniaka grynszpanowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-06, RODZ-1575



 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Atlas grzybów
Atlas grzybów - kieszonkowy
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.