Norowiec zwyczajny

Norowiec zwyczajny (Pituophis catenifer) to gatunek gada z rodziny węży właściwych. Ma ubarwienie zmienne, zwykle beżowe z brązowymi plamami.


Norowiec zwyczajny(Pituophis catenifer)
Zdjęcie okazu w ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Gatunek jest szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo sprawnie się porusza, świetnie wspina się na drzewa, sprawnie wygrzebuje ofiary z ziemi. Ma ciekawe zachowanie, gdy zostaje poddenerwowany, a mianowicie udaje grzechotnika. Porusza szybko uniesionym ogonem, co powoduje szelest liści, wydaje tez przy tym charakterystyczny furkot.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 270 cm.

Pożywienie

Poluje na ssaki w ich własnych norach, rzadziej na ptaki, płazy. zjada też ptasie jaja.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tego węża to wąż byczy.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-22, GAT-611137




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.