logo

Norowiec zwyczajny

Norowiec zwyczajny (Pituophis catenifer) to gatunek gada z rodziny węży właściwych. Ma ubarwienie zmienne, zwykle beżowe z brązowymi plamami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek jest szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo sprawnie się porusza, świetnie wspina się na drzewa, sprawnie wygrzebuje ofiary z ziemi. Ma ciekawe zachowanie, gdy zostaje poddenerwowany, a mianowicie udaje grzechotnika. Porusza szybko uniesionym ogonem, co powoduje szelest liści, wydaje tez przy tym charakterystyczny furkot.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 270 cm.

Pożywienie

Poluje na ssaki w ich własnych norach, rzadziej na ptaki, płazy. zjada też ptasie jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Inna nazwa tego węża to wąż byczy.



© medianauka.pl, 2019-04-22, GAT-611137




Pokrewne gatunki gadów

ikona
Pituophis deppei
ikonaZaskroniec igliwiowy
Pituophis melanoleucus
Węże właściwe, wężowate, połozowate
Węże właściwe, wężowate, połozowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Kubek gady
Kolorowe skarpetki Kostka
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.